На фермерския пазар пред Земеделското министерство всяка сряда можете да я срещнете, разположила сергията си за ароматни чайове от всякакви плодове и полезни билки. А понякога раздава и от своите ръчно направени шоколадови бонбони с уникален вкус. Защото те са нейна ръчна изработка - всеки бонбон поотделно е с различни комбинации от аромати. 

Красиво опакованите лакомства кокетно привличат всеки минувач и провокират вкусовите рецептори. Повечето се изкушават и спират, искат да опитат от изящните вкусотии на Блага. Шоколадовите й бонбони са омесени с различни билки или сладка от съседката по сергия и добра приятелка Денка Георгиева, използвани са и подправки за сладкиши. След като се омесят, се изливат горещи в шоколадени формички на сърца, поливат се с плодови сиропи, а под тях се подават ръбчета на хрупкави плодчета. 

Със съседката по сергия Денка Георгиева, чиито сладка включва в бонбоните

Всичко се топи в устата, бонбоните са с вкус на мента или ягода, малина, смокиня и всякакви други плодови и билкови комбинации, каквито не можете да си представите. Шоколадовите изкушения на Блага са създадени с много майсторлък и с мисъл за чист полезен продукт. Тя е инженер-технолог, специалист по обществено хранене, а фирмата й извършва консултантски услуги, подготвя документи, свързани с безопасността на храните на фирми-производители, задължителни според изискванията на ЕС. 

Блага наскоро се дипломира с почти пълно отличие с втора магистратура по специалност “Безопасност на храните” в Университета по хранителни технологии в Пловдив (първата й магистратура е по специалност “Обществено хранене” в същия университет). Желанието й е да продължи да се занимава, както и досега, с консултантска и одиторска дейност в областта на безопасността на храните, разработване на необходими документи за хранителни обекти, подкрепа при сертифициране на стандарти за управление на безопасността и качеството на храните. 

Блага пише стихове. След почти 15-годишно прекъсване през миналата година излезе от печат и третата й стихосбирка - “Жената в червено”, след “Завий ме с твоето тяло”, изд. 2007 г., и “Искам да те има, Любов”, изд. 2003 г.

За брат си, майка си и всичките си близки винаги е готова да направи нещо вкусно.

А на фермерския пазар на сергията й се струпват любопитни клиенти, привлечени от предложението да опитат от онова, което е направила. То е с неустоим външен вид, а на вкус е просто божествено. За своя личен празник и имен ден - Благовец, Блага приготвя приказни неща, защото подчертава, че всички в дома й обичат празниците, пък тя използва хубавите поводи да направи домашни шоколадови бонбони за своите близки и за приятелите си. И за своя имен ден ще направи най-доброто, което може да постигне с шоколада. “За всеки - с любов!” - казва с широка усмивка Блага Генева. 

Прочете ли стихосбирките й - във всеки ред читателят открива толкова много копнеж за любов, че доброто в света придобива още по-големи мащаби

Любов и шоколад, стихове в любовна поезия, ароматни чайчета - в тях горят все огнени чувства, вдъхновили Блага. Създават благост за душата и сърцето, топлина и здраве за тялото, каквито само една жена, изпълнена с благост, може да отдаде на хората.

Христо КИРИЛОВ