Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Cоdе Hеаlth - всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.drоmоmаniа.bg

От рубриката “Време за пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

Първия път, когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен.

Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън утъпканите туристически пътеки, в Африка не я грози никаква опасност. Стига да не забравя, че очарователните големи котки от Animal planet и още по-приятелски настроените слончета са такива само в телевизора.

В резерватите дивите животни са наистина диви и затова трябва да се следват примерно правилата на рейнджърите. Останалото са дивни гледки, величествени пейзажи и инвестиция в спомени. А на онези, които се чудят как може човек без “другарче” да броди по чужди страни, ще кажа, че през увеличителното стъкло на самотата светът изглежда по-бистър, детайлен и дружелюбен.

“Бутиковите” паркове на Ботсвана

Най-популярните посоки за фотосафари на Черния континент са Кения, Танзания и Южна Африка. Българите тепърва ще откриват неподправения чар на Ботсвана, 45-ата по големина страна в света, чийто релеф прелива от резерват в резерват.

В Ботсвана толкова държат на опазването на природата си, че изражението на иначе любезните местни мигом се променя, щом чуят думата “лов”. Те се отнасят с уважение към животните и не ги превръщат в атракция, а посетителите ги виждат в естествената им среда.

Там е истинската Африка, в която се лети от резерват в резерват с малки частни самолети. Основните национални паркове са три и щом минеш под арката на входовете им, влизаш в дивото. Във всеки от тях има максимум по две лоджи с не повече от 10 стаи, което силно ограничава бройката на туристите и придава “бутиково” звучене на фотосафарито.

Макар да са отдалечени на едва 40 минути полет един от друг, природата и екосистемите в трите парка на Ботсвана са коренно различни - от типичния пустинен пейзаж с протегнати към небето ръце на сухите дървета до тучна зеленина с изобилие от цветя или типична савана.

Северна Ботсвана е една от малкото останали места, където оцелява застрашеното африканско диво куче. Срещат се синьо Гну и различни видове антилопи. В националния парк “Чоубе” (11 000 кв. км) е най-голямата концентрация в света на африкански слонове. Другите са “Савуте” и “Мореми”. Посещението в тях е за ценители на природата, избягали от туристическата масовка, при която десетки джипове се стичат, за да снимат отегчен лъв или жираф.

За онези, които бърчат нос, че истински дивото означава несгоди - в лоджите екологията е прегърнала удобството, съчетана със сърцат персонал, басейн и олинклузив.

Водопадите Виктория - 5 млн. литра в секунда

В Ботсвана сте на два часа с автобус до едно от съвременните Седем чудеса на света - водопадите Виктория. Да не отидете до там си е углавно престъпление. Величествената гледка напълно отговаря на африканското си име “Моси-оа-Туниа” - гърмящ дим на езика на племето кололо. Могъщата река Замбези, падайки, образува водна завеса, дълга почти 2 км. През дъждовния период всяка секунда тук се изливат 5 млн. литра от 100 м височина.

Другият начин да стигнете до водопада, кръстен от изследователя Дейвид Ливингстън на британската кралица Виктория, е през Зимбабве. Гледката е толкова завладяваща, че ненапразно е вписана в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

Намибия, сблъсъкът на две стихии - пустинята и океанът

Намибия е била немска колония и ненапразно й казват “Германия в Африка”. В столицата Виндхук може да се видят лютеранска църква, форт и три замъка от 19-и век в неоготически стил. Но кой би отишъл в Африка заради тях, при положение че в Намибия се сблъскват две стихии - пустинята и океанът.
“Брегът на скелетите” е една от най-известните забележителности. Националният парк обхваща площ от 16 845 кв. км. Зловещото му име идва от откритите девет обезглавени скелета и останките на дете до метална плочка с текст на неизвестен език. В резервата е забранено посещението на неорганизирани туристи.

Незабравимо е фотосафарито в парка “Етоша” - в превод от езика на народа овамба “голямо бяло място”, напомнящо на марсиански пейзаж. Кънтящата тишина се нарушава само от крясъка на птица. Но близо до езерото се появяват слоно ве, жирафи, черни носорози, лъвове...

Пустинята Намиб е една от най-старите на Земята - приблизително на 60-80 млн. години. Тя поразява с обветрените от бурите скали, живописните каньони, огромните набраздени дюни и китните оазиси. По-стар от нея е само каньонът Фиш-ривър, образувал се в резултат на гигантска тектонична активност преди 150 млн. години.

От искрящо белите плажове до снега на Килиманджаро

Танзания и Занзибар са “очаквано добра комбинация” за двуседмичен отдих. Остава само да изберете дали първо да съберете сили на някой от 25-те снежнобели плажа с тюркоазена вода на Занзибар и после да тръгнете на фотосафари из резерватите на Танзания, или обратното.

Според “Конде нест” необитаемият занзибарски остров Мнемба е едно от най-романтичните места на планетата, любимо на Шарън Стоун, Бил Гейтс, Майкъл Дъглас и Наоми Кембъл.

Уникалните природни комплекси, 12-те национални парка, 13-те резервата и 38-те природо-защитени територии осигуряват на Танзания славата на едно от най-добрите места в света за екотуризъм.

Няма човек, който не е чувал за Нгоро-Нгоро или “Серенгети”

Първият резерват е недалеч от границата с Кения и представлява огромен кратер с диаметър 19 м и дълбочина 600 м. Планината, с която е заобиколен, се е родила от избухването на вулкан преди 2,5 млн. години. На дъното му се намират соленото езеро Магади и водопадите Мунго. В самия кратер с площ 264 кв. км се срещат копитни и тревопасни, а също така лъвове, леопарди, хиени, хипопотами... Тук зимуват и много прелетни птици от Европа. Присъствието на двуроги носорози, гепарди и африкански слонове дава на Нгоро-Нгоро официалния статут на Международен биосферен резерват.

“Серенгети” (безкрайни равнини) е най-известният национален парк в Танзания. Тук може да се потопите в онази Източна Африка, съществувала преди появата на белия човек. По неизбродимите пространства шестват 4,5 млн. копитни в търсене на храна. “Серенгети” се смята за едно от най-добрите места за наблюдение на лъвове, гепарди и жирафи, на повече от 35 вида бозайници, вкл. “голямата петорка” (слон, носорог, лъв, леопард и бивол). Плюс повече от 500 вида птици и над 350 пълзящи.

Спящият вулкан Килиманджаро (5895 м, в превод - блестяща планина) е най-високият и единственият заснежен връх в Африка.

Националният парк “Аруша” лежи между Килиманджаро и планината Меру (4556 м). Той покорява с броеницата от езера и растенията, които могат да се видят единствено там, кедровите гори и типично алпийските ливади.

Южна Африка - между “Крюгер парк” и винен тур с пингвини

“Класиката в жанра” за Южна Африка е “Крюгер парк”, вторият по големина резерват за защитени видове в Африка. Той се простира на 19,485 кв. км - почти колкото цял Израел, но с огромно разнообразие от флора и фауна. В него на свобода живеят над 517 вида птици, 114 вида влечуги, включително черна мамба, 3000 крокодила, както и множество риби. В “Крюгер” има повече видове едри бозайници от всеки друг парк в Африка. Популацията на слоновете там през 2015 г. е нараснала до близо 20 000, а резерватът приютява и африкански диви свине, за които се смята, че са общо 400 в цяла Южна Африка. Плюс лъвове, бизони, леопарди, бели носорози и др.

Те живеят в затворена екосистема и служителите не правят нищо, освен да ги охраняват. В “Крюгер” се влиза през девет входа, които водят до т.нар. лоджи за нощувка - 21 на брой. Територията е толкова огромна, че изследването на деветте туристически маршрута понякога може да продължи с дни.

Ако престоят ви е кратък и сте в Йоханесбург, еднодневна алтернатива е “Пиланесберг парк”. В случай че сте с деца, за препоръчване е някой от многото “Лайънс” паркове, където малчуганите галят опитомени лъвчета-бебета.

По-аристократичният Кейптаун предлага колониална архитектура, винени турове и близка среща с пингвини, тюлени и китове. Задължително е да се “разпишете” и на нос Добра надежда - най-крайната точка на африканския континент.

По следите на “Призрак и Мрак” в прародината на Обама

Откакто Барак Обама седна в Овалния кабинет, местата за посещение в Кения се увеличиха с още едно - селото, откъдето са корените му. Съмнителното удоволствие да срещнете негова баба или вуйчо обаче се измества от безбройните възможности за фотосафари - Масай-Мара, Амбосели, Цаво, Маунт-Кения, Самбуру...

А след двата холивудски хита за лъвовете убийци Призрак и Мрак туристически обект е дори влаковата линия Момбаса-Найроби.

Националният парк “Масай-Мара” е на височина 1650 м. От юли до септември може да се наблюдава миграцията на милиони антилопи, които отиват да търсят храна в съседния резерват “Серенгети“. Край река Мара се срещат уникалните черни лъвове, а водите й буквално “врят” от крокодили и хипопотами.

На около 100 км от пристанищния град Момбаса е резерватът “Цаво” - 20 000 кв. км. Най-интересните места там са каньонът Нгулия, платото Йата, изворите Мзима и “психеделично” червените слонове и зебри - пръстта на парка е червена като доматена супа и тя променя цвета на животните след всяка кална баня.

Магдалена Гигова

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук