Верният път е не да се търси вина за това, което не можахме да направим, а да се предлагат решения как да се правят оттук нататък нещата. Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова в декларация от името на социалистите.

В началото ѝ тя поздрави учениците и техните родители за първия учебен ден. По нейни думи обаче на този ден, който е последен за 46-ото Народно събрание, трябва този парламент да бъде приет като урок.

Нинова заяви, че най-големият грях на депутатите е, че не успяха да намерят разум и отговорност, за да се осъществи промяната, заради която са били избрани от българския народ.

Според нея това Народно събрание е започнало по грешен начин и съответно няма как да завърши правилно. Соцлидерката посочи няколко причини за това.

Първата е, че партиите бяха разделени на „нови“ и на партии на статуквото според това кои от тях са участвали в предишни парламенти.

„Пет години се борихме срещу този модел, с опити да ни купуват, да ни пробиват, видяхме всичко през тези години и не се предадохме“, заяви от парламентарната трибуна Нинова.

Според нея липсата на разум и отговорност, както и илюзията, че може да се управлява с плаващо мнозинство, е изиграла лоша игра. Като причина за провала на 46-ото Народно събрание тя изтъкна и това, че най-голямата парламентарна група, тази на „Има такъв народ“ (ИТН), се обяви за опозиция.

„Спечелилата партия да се обявява за опозиция. На кого сте опозиция? Само на себе си“, заяви Нинова.

Тя разкритикува остро политическата незрялост на новите партии и разменените лични обиди по време на пленарните заседания и обяви, че от БСП не са влизали в скрити разговори и групови корпоративни зависимости.

Като полза от работата на Народното събрание обаче Нинова изтъкна актуализацията на бюджета, която макар и „кърпене“ по думите на соцлидерката, е решила важни проблеми на българските граждани.