Два пъти едно и също, дано не станe и трети път така, Много колеги отчитат липса на диалог, разум. Какво не се случи и какво се случи в този парламент? Имаме три големи проблема на равнище държава. Смятам, че задкулисието продължи да управлява и в тези два парламента. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV, коментирайки края на живота на 46-тото народно събрание. 

"Второто е, че и двата парламента не посегнаха на модела., нито на милиметър. Третият проблем е това, че което правихме в парламента се различаваше от живия живот в България", каза още тя. 

Задкулисието

"Задкулисието го усетихме най-силно и при третия мандат. Елате публично, всичко пред камерите, да обсъдим всичко пред хората. От другата страна, във времето разбрахме, че е имало от другия модел, ходене по офиси, опити да се разцепват групи, шушу-мушу по ъглите. 

Това е един израз на задкулисиуети по начина, по който се правеше политика и продължава да се прави. Не открито, а с разпределяне на министри. 

Ние не сме част от това. Може би затова се отличихме в тези преговори, че стояхме настрана от това задкулисие", каза Нинова.  

Вторият проблем по нейните думи е, че не пипнахме два парламента модела. "Какъв е този модел? Една група хора стоят на тъмно и дърпат конците на институциите, приемат се решения в полза на тези хора. Те богатеят, народът беднее. Нищо от модела не беше пипнато

Конкретен пример. 

Всички казваме, че моделът на здравеопазването е сгрешен, че изтичат пари. За това време не пипнахме нито един закон, който да промени това. Да има защитени болници, да не са търговски дружества. Ей сега през юли продадоха общинската болница в Раднево за 200 000 лева на ГЕРБ. И започна процедура за откриване на голяма частна болница в Казичене", каза Нинова. 

"Всички говорим за поръчките "ион хаус", Тоест давате поръчка на фирма, която не може да я изпълни и така. Ми защо не отпадна тази процедура", каза още тя. 

"Съдебната реформа. Партиите на протеста се бореха да достигне един глас да се махне охраната на Гешев, а не да се смени самия главен прокурор. Два месеца не намери време този парламент за закона за съдебната власт", каза още лидерката на БСП. 

"И третото голямо, според мен, за държавата е, че това, което правихме в парламента, много се различаваше от живота. За мен проблемът в момента е ръстът на цените на олиото на храната. Поскъпването на газа е катастрофа за българските домакинства. За 1 година МРЗ е нараснала само с 6.6%. А цените на храните с 10%. 

Средната заплата е 14% увеличена, но колко хора взимат такава заплата. 30% от работещите. Идва ужасен удар откъм доходи, бедност инфлация, тежки зимни месеци, през това време се занимаваме с изслушване на кмета на Горна Оряховица", каза Нинова. 

Лидерката на Левицата отбеляза, че в парламента са се изслушвали само министри и комисии, вместо да се променят закони, като почти всичките изслушвания на министрите са били по желание на протестните партии. Законопроектите, които внесохме, стояха непогледнати до онзи ден, подчерта тя. 

Тъй като нося отговорност за БСП, ние работата си свършихме, законите ги внесохме. Актуализацията на бюджета нямаше да стане, ако не беше БСП, категорична бе Нинова. 

Нинова изтъкна и факта, че изключително благодарение на БСП е била приета актуализацията на бюджета, за да може да се подпомогнат пенсионери и браншове насред кризата.

"Ние поискахме актуализация на бюджета на 12 април. Дойде септември, третия мандат. Видяхме, че не можем да направим правителство и затова казахме да разговаряме за актуализацията на бюджета, а партиите на протеста отказаха високомерно. 

За този въпрос се заговори, когато аз от трибуната заявих, че партиите ще носят отговорност за хората. Приеха се добри неща. 

Това е глътка въздух, разхлабване на примката за малко. Вижте какво правят в Гърция, предприеха се мерки за регулиране на цените. Имаше реакции, но правителството каза, че има жесток инфлационен удар и действат хората. 

Премиерът Янев, ще го цитирам, каза, че "не може да направи нищо, променете закона за енергетиката". Вместо да променим закона за енергетиката ние 3 пъти изслушвахме КЕВР и какво от това?", възмути се тя. 

Следващото правителство

"Мисля, че ключа за решението на този въпрос се намира в предизборната кампания, не в следизборните коалиции. Спомняте ли си какво предложихме. една програма за първите 100 дни. Призовавам участниците в следващата кампания да направят програма за първите 100 дни.

Хайде преди самите избори всички да имаме отговорността, смелостта и експертизата да кажем първите 100 дни това правим, за да не ги изгубим в безплодни разговори в офиси или някъде другаде", каза Нинова. 

Партията на Кирил Петков и Асен Василев и емисарите на Радев

"Всеки е свободен да прави всякакви политически проекти. На добър час. Но заради честността в политиката това да не се прави с ресурса на служебния кабинет и държавния ресурс, и второ, да не се прави на гърба на други партии. Имаме информация от наши структури, че различни хора се опитват да уговарят наши хора да подкрепят новия проект. Да, това е така", потвърди тя. 

Кои са тези емисари? 

"Които и да са, да не се опитват. Нашата партия има особена памет за тези неща и ще реагира. Няма да ви кажа, дали те са свързани с президента Радев. Партията ще реагира адекватно. Трудно в момента може да се откъсне от БСП, няма да има резултат, просто се създава шум в системата", разкри Нинова. 

Подкрепата за Радев за втори мандат

"Зависи какво разбирате под ние. Ако става дума за БСП, Националния съвет изрази подкрепа, но тепърва започват нашите стъпки за тази подкрепа в регионалните организации. Трябва да се мине по уставните процедури. Нашите структури харесват Румен Радев и Илияна Йотова, не виждам проблем и ние ще уважим това право. Сигурна съм в едно, че ще има много номинации. И за президент, и за народни представители,. Накрая обаче се събират колективните органи и решаваме", каза Нинова. 

Миналият път, когато номинирахме Радев и Йотова, имахме над 20 номинации от цялата страна. Тук няма новина, каза лаконично тя.