Този сезон ще разчитаме предимно на туристи от европейски държави със сходна епидемична обстановка с българската, за да може от 15-и юни да започнат пътувания на туристи от тези страни към България, стана ясно от думите на Николина Ангелкова пред БНР.

Големите туроператори потвърждават, че от 15-и юни нататък няма анулирани чартърни полети, които са били резервирани за България, заяви министърът на туризма.

"Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в нашата стратегия за развитие на сектора и за неговото насърчаване", заяви пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обясни, че в кризисната рекламна стратегия за развитието на летния туризъм на министерството са поставени на второ място туристите от съседните ни страни:

"Това е по обясними причини, защото най-лесно могат да ни посетят с автомобилен транспорт", уточни тя и посочи, че през 2019-а румънците са били на първо място с над 1 милион туристически посещения само през лятото.

"Няма как да има туризъм и икономика с карантина, не случайно ЕК препоръча отпадането на карантината. Много важно е решението на здравните власти и епидемичната обстановка, за да можем да минимизиране риска", обясни тя.

Вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15-и юни е голяма, ако епидемичната обстановка го позволява, смята Ангелкова.