Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР -  всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на собствения си сайт www.dromomania.bg.

От рубриката “Време за пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате как да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Коронавирусът ни сложи под безсрочен домашен арест,  но  жаждата за пътешествия е неутолима.  Затова, докато гледаме да не излизаме навън, ще ви разхождам чрез четивата си до далечни и непознати страни.

Само на Молукските острови можеш да летиш с луд бамбук и да галиш змиорка. Те са част от Индонезия и се мият от морето Банда. Зубрачите над 55 сигурно си спомнят разказите на руския приключенец и изследовател Миклухо Маклай, който ги е описал. Сега е мой ред.

Седем напълно непознати недоверчиво прегръщат дълго бамбуково дърво.  Съвсем обикновен на вид човечец мърмори нещо над кокосови черупки. Вдига примитивното кандило и заедно с пушека бамбукът сякаш полудява.  Шаманът е с типичното за магьосник от Молукските острови име Фриц. Съвременните здравомислещи хора усещат, че някаква незнайна сила кара дървото да се държи като живо в ръцете им. Лашка ги ту в една, ту в друга посока, прави опит да се измъкне, в един миг... ги повдига и те се откъсват на няколко сантиметра от земята.

Готови за летене с луд бамбук на Молукските острови в Индонезия

Дори да приемем, че левитацията е в резултат на групова психоза, предизвикана от аромата на упойващи билки, какво да кажем за многобройните свидетели, които чакат своя ред за “бамбу гила” - ритуалът “луд бамбук”, койтосе изпълнява единствено на Молукските острови в Индонезия.

Никога не сте чували за това място? Значи не сте любител на екзотиката и дайвинга. Иначе тези острови са част от Индонезия, ширнала се върху 851 000 кв. км суша и море. Твърдата земя обаче е едва 7,6 процента, т.е. около 86 000 кв. км, “нацвъкани” на 1000 острова.

Местните наричат столицата Амбон “града на хилядата църкви”, макар след като японците я сринали през Втората световна война, броят им да е силно намалял. Амбонците са по-мургави и къдрокоси от останалите индонезийци и се гордеят с магията на “лудия бамбук”.

Който е участвал, знае, че приготовленията за Bambu Gila започват със специална церемония, при която шаманът измолват от духовете, вселили се в бамбука, да му дадат сила. “Лудият бамбук” се отсича от планината с вулканичен произход Гамалама, която се намира в северната част на архипелага, в Тернате. След това натриват дървото с кокосово масло и го изрязват до необходимия размер - 3 м дължина и 15 см широчина.
Шаманът разпалва кандило с черупки от кокосов орех и на древния език тернате произнася кратки, известни само на него мантри, след което гръмогласно извиква три пъти “Гила!”.

И макар да съм отявлен скептик, когато почувствах как пощръклялото дърво лашка групата ни безконтролно, започнах да вярвам в магически сили. Понякога шаманът придава на дървото такава тежест, че седмината едва успяват да го повдигнат и рухват от усилията. Друг път то ги издига над земята.

Ритуалът завършва с победа над злите сили. А ударните инструменти тръгват с изпълнителите сред публиката, като всеки изпробва музикалните си умения с неподправена детска радост.

Друга атракция на Молукските острови, надхвърляща фантазията, е галенето на змиорки. 

Змиорка за галене на Молукските острови

Знайно е, че тук е мястото, където и най-отявленият бедняк вечеря с омар колкото пъти поиска. Просто когато огладнее, отива и си го улавя. Населението на Амбон яде средно по 55 кг риба годишно. Някои много по-често. А други я използват за домашен любимец.

Селцето Уаии допълва рехавия си бюджет с необичайната туристическа услуга. Основното перо идва от ферма за водорасли, лодки под наем за гмуркачи и улов на риба. Но в никакъв случай не на змиорките.  Местните отглеждат дългите по два метра същества с любов.

Странният гъдел да галиш нещо, което толкова прилича на змия, те кара да събуеш обувките и като селските дечица да заджапаш в барата, където се предполага, че се гушат ценните риби. Сапунът явно не ги тревожи, защото въпреки пороя жените млатят в камъните пране, сякаш на него си изкарват яда от снощната разправия с мъжете си. Малчуганите, решени да се покажат пред гостите, правят неумели лупинги във водата.

Юноша само по препаска чупи сурови яйца и издава странен звук, но змиорките не идват.
Сякаш ги е страх да не се намокрят от проливния дъжд. Най-сетне една се престрашава. Глътва набързо жълтъка и се гмурва. Помамена от лакомията, се връща пак. А може би не е същата? На пипане е като делфин - гладка, хладка и много гъвкава. Оставя се да я подържа в името на още едно сурово яйце. Оказва се доста тежичка. Когато осъзнава, че безплатният омлет е свършил, се изнизва като тромав шал.  

А у мен остана смътното усещане, че съм изживяла една фантазия, за която никога не съм мечтала.

Магдалена ГИГОВА