Става все по-скъпо да приготвим зимнината вкъщи, отколкото да си купим готова туршия от магазина. Още в началото на сезона на най-посещавания пазар в Бургас – „Краснодар“ хубавите зеленчуци държат доста високи цени, пише "Флагман". 

В големите вериги и борсите със сигурност можем да намерим зеленчуците и по-евтино, но е хубаво да си припомним, че и електроенергията за печените чушки в лютеницата и варенето на бурканите след това също влиза в сметката накрая. Хитрото решение е да ползваме аспирин, но това не може да стане при всеки вид зимнина.

Хубавото бяло зеле кьосе на пазара в Бургас държи цена между 1,60 и 2 лв. за килограм. Според опитните домакини, познаващи тънкостите на приготвянето на кисело зеле, в един бидон от 50 литра събираме около 25 кг. от зеленчука, към него добавяме саламурата, приготвена от морска сол – на 10 литра вода 400 грама, слагаме кочан царевица, дюля и хрян, а за да променим цвета – можем да добавим и една малка глава червено цвекло.

Средно за такъв бидон с кисело зеле ще ни трябват 50-60 лева, а най-доброто време да го приготвим е между 15 октомври и 15 ноември. Така за Коледа ще имаме вече втасали листа за вкусните сармички на трапезата.

Ако решим да правим царска туршия у дома обаче, трябва по-сериозно да развържем кесията. За да изпълним традиционната рецепта, ще ни трябват 3 кг. камби – 4,50 лв. за кг. в зависимост от големината, 3 кг. карфиол от 4 лв. за кг., 1,5 кг.  моркови по 2 лв. за кг., 2 големи глави чесън, 30 броя аспирин, целина - 1 връзка, черен пипер - на зърна, захар - 30 с.л., сол - 30 с.л., оцет - 60 с.л., вода. Така и тук влагаме около 60 лв. за продуктите и имаме зимна салата към ракията.

Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба на „Краснодар“ е сравнително евтина. От сергиите на пазара можем да си купим по-дребен чернокоп от 7 лв. за килограм – подходящ за мариноване и пържене и за 15-20 лева по-едър, който можем да печем във фурната или на скарата и да си оближем пръстите. Паламудът върви твърдо по 10 лева за килограм. В момента на пазара има и зарган между 14 и 18 лв., както и лефер, който е деликатесна риба и държи цена от 35 лв. за килограм. На „Краснодар“ ще намерите още сафрид, змарид, попчета, хамсия, скариди, раци и още вкусотии.

Ето и изпробвана рецепта за мариноване на паламуд:

Изчиствате, измивате и нарязвате на шайби, посипвате ги с едра, морска сол, престоява 8 часа, след което изплаквате от солта, подсушавате и всяко парче само потопявате в ябълков оцет, между шайбите слагате черен пипер и дафинов лист и поливате с препържено студено олио. Оставяте за 5-6 дни в хладилника.

По този начин се получава невероятно вкусна риба – нито много солена, нито много кисела.

Поднасяте с препечени филийки и напитка по желание, единственият недостатък е, че трябва да се внимава с количествата.

Предлагаме ви и стара рибарска рецепта за маринован чернокоп или сафрид:

Почиствате рибките от вътрешностите, главите също се премахват. Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхността.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с чиния, за да е сигурно, че рибата е покрита със саламура.Много е важно след престоя в саламурата, чернокопът да се отцеди.

В тенджера се смесват с ябълков оцет и вода в съотношение 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се слага на котлона. В момента, в който сместа заври, се дърпа от котлона, слага се капак  и се оставя да изстине напълно.

След изстиване се залива рибата, притиска се с чиния и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб. Оставя се да изстине напълно. Рибата се подрежда в буркани и се залива с олиото. Между рибата се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер. Важно е отделните рибки да са покрити с олио.

Бурканите се прибират в хладилник. Рибата трябва да узрее за 4-5 дни. В хладилник издържа около 2 месеца.

Ето и най-бързата и хрупкава туршия, която да спретнете през октомври:

Ето какви продукти са ви нужни за туршията:

карфиол - 2 глави

моркови - 5 бр.

целина - 1 глава

морска сол - 180 г

оцет - 30 г

захар - 30 г

вода - 3.500 л

Начин на приготвяне на зимнината:

Най-напред се заемете с направата на маринатата. Имайте предвид, че тя трябва да се кипне, а след това да се остави да изстине.

Зеленчуците се почистват, нарязват и подреждат в буркани. Заливат се с охладената марината.

10 дни по-късно лесната туршия може да заеме мястото си на трапезата. Тя ще е хрупкава и невероятно вкусна. Може да я похапвате като разядка, салата или да я включите в някое от любимите си блюда.

Имайте предвид, че след време маринатата ще потъмнее, но това не е никакъв проблем. Разклащайте туршията редовно през първите няколко дни, за да се овкуси равномерно.

Тази рецепта трябва да я знае всяка домакиня!