Над един милион българи имат зависимост към психоактивни субстанции, много от тях без да подозират. Зависимите от хероин надхвърлят 30 000 души. Повече от 350 000 души у нас са зависими от алкохола. Редовно пият 30% от мъжете, 20% от жените. Това заяви на пресконференция д-р Александър Канчелов.
"Употребата и злоупотребата с наркотични вещества в нашата страна е много по-застрашаваща отколкото обществото си позволява да повярва. Вероятно над един милион българи имат зависимост, много от тях без да подозират към всдякакви психоактивни субстанции, а хората които злоупотребяват са поне толкова", заяви Канчелов. Според него повечето от употребяващите хероин са на възраст между 18 и 25 години, като над 70% от тях са заразени с  хепатит С.
"Веществата, които са приети като законови и които не се наричат наркотични алкохола и тютюна всъщност са най-големите убийци в световен мащаб, поради това, че предизвикват тежки хронични заболявания, които водят до преждевременна смърт", каза Канчелов.
Според него зависимите трябва да се третират както всички други болни, и още  "зависимите хора да бъдат третирани с уважение и достойнство”.
В клиника "Канчелов"  се лекуват от 14 годишни до около 62 годишни./БЛИЦ