Тази седмица броят на заразените с COVID – 19 в световен мащаб надхвърли един милион души.  Вирусът, поставил на колене водещи икономики не подмина и България, съобщава Нова телевизия. 

„Всички сме на бюрото по труда“, казва Елена Ангелова. В нейтоно положение са стотици българи, останали без работа заради пандемията. Някои казват, че разчитат да отмине пандемията, защото не вярват да им намерят друга работа.

Въпреки мерките на държавата за подпомагане по схемата 60 на 40, огромни опашки се извиват пред бюрата по труда.

„Аз силно се надявах, че 60-40 ще помогне, но то не помага  - след като съм тук и ме освобождават от работа.


В тази ситуация разчитам единствено на държавата. Аз трябва да имам възможност да си гледам семейството, да си изплатя кредита, да си изплатя сметките и това е“, споделя още Елена.

Не липсват и хора, които твърдят, че заради коронавируса се задълбочават и други техни проблеми. Граждани на опашката пред бюрата по труда смятат, че липсва адекватна организация на работата на бюрата.

Габриела е една от тях: „Връщат хората за щяло и нещяло. При наличието на принтери вътре, не правят услуга на хората и ги връщат да си принтират някакви неща.“

И макар да има онлайн система, в която безработните могат да подадат своите документи, тя се оказва неефективна.

Пример за това ни дава Елена: „Подадох заявление, молба-декларация за регистрация към бюрото по труда вчера.

Изтеглих си я, изпратих я на техния мейл. После получих обратно съобщение, че трябва да дойда на място, за да мога да си донеса и всички  останали документи, които трябва да се комплектоват. Затова аз всъщност смятам, че е неефективна тази онлайн платформа.“

А докато от властта обмислят как да се справят с кризата, все повече семейства остават без сигурен и постоянен доход. И казват, че трябва да се помисли за социално слабите, които нямат откъде да изкарват пари.

Междувременно, на „Женския пазар“ в столицата работата на спира. Въпреки това търговците отчитат сериозен спад на печалбите.

„Като нямаше коронавирус, ние си имахме работа и си изкарвахме и парички, а сега, откакто се появи, хората изчезнаха“, споделя Елена Маджарова.

Взети са мерки за безопасността както на продавачите, така и на техните клиенти.

„Слагам маска, предпазвам се, излязох да напазарувам. Гледат ме като луда, че се дърпам от хората, а те се събират и не им прави впечатление, че утре може да починат“, казва Светла Конова.

Въпреки извънредното положение обаче все още има хора, които отказват да спазват карантината.