Не зная дали “смирение” е актуална дума в България, но е наложителна. Ако не побързаме да се смирим, трагедията ще го направи. Трагедията смирява, категорична е актрисата Цветана Манева, която в края на месеца навършва 73. По думите й, ние българите много бързо разпиляваме енергията си, не можем да я концентрираме, защото си нямаме доверие.
Актрисата  споделя, че най-свободна се чувства на сцената - в театъра, и в университета при студентите. Цветана Манева смята, че изкуството ще ни спаси, защото ни помага да се справим с истината на битието си.

На въпроса какво я вдъхновява, тя отговаря “Дребните неща  - усмихнати хора, миризмата на прясно изпечен хляб, хубава книга”.

Цветана Манева успява да омае събеседниците си за няколко минути. Дамата определено предизвиква възхищение. И в навечерието на поредния рожден ден се удивява.

Нямам представа как са минали всичките тези години. Колко неща минаха, страшно бързо. Затова и е непростимо, когато живеем глупаво, признава в откровена изповед актрисата. Трудно ми е да посоча някакъв конкретен миг, в който се чувствам по-различна, но се изненадвам от себе си, че все още успявам да организирам енергията си и да имам такава въпреки постоянно напредващата и напомняща за себе си възраст. Чувствам се по-енергична, отколкото съм си представяла, че на тези години би могъл да бъде човек. 

Преди си мислех, че човек след 60 години вече е отписана работа, но е хубаво, че съм грешила. 

Свързвам начина, по който се чувствам, с това, че умея да се радвам на прости неща. Нямам болезнени амбиции, стремежи и желания. Човек съм, който умее да се отнася към другите. За мен е важно аз да мога да отдавам обич. Не гледам на това като разменна монета - аз давам и трябва да получа. И това ме поддържа в равновесие. 

Нямам проблеми с преяждане, с неразумно хранене, със злоупотреба с алкохол. Ако човек е отговорен към живота си, би трябвало да бъде дисциплиниран. За да може да постига целите, които си е поставил, и да бъде в добра кондиция. 

Никога не е късно да се погрижиш за себе си както трябва 

Убедеността, че “имам много работа, нямам време за спорт”, не е състоятелна. Просто трябва човек да си го включи в дневната си програма.

Когато физически съм бодра, духът ми е по-просветлен, казва актрисата. Според нея обаче само красивото тяло е просто амбалаж, ако няма съдържание, ако няма духовност, ако няма разум.
Като в киноизповед Цветана Манева говори и за секса: “За мен сексът не е въпрос на идеални части и съразмерности на тялото. Сексът си е едно неистово влечение. Когато се получи между двама души, е идеално, но не е задължително да се обичат. Влечението е въпрос на химия”.

Признава, че е изпитвала много пъти разочарования заради любовта: Изоставяла съм, мъже са ме изоставяли, тежко ми е било, но за нищо не съм се молила. Много пъти съм била неразбрана, защото ценя личното си пространство, свободата. Едно нещо научих, че страдаме от последствията на собствените си действия, твърди актрисата и разкрива, че си мисли за края, опитвайки се да научи сама себе си да не изпитва болка от загубата на близки хора. Най-прелестно е, че не знаем кога ще си отидем, това ми носи спокойствие, казва Цветана МаневаИмам слабост към мъжете, а и ги ценя достатъчно и повечето ми приятели са мъже, казва тя. 

Но всички знаят, че нейната голяма любов е Явор Милушев

Цветана Манева и Явор Милушев са неразделни от 1973 г. Грижливо пазят в тайна миговете, които са ги направили най-щастливи заедно. Предпочитат да говорят за изграждането и жилавостта на своята любов. Оженили се на 9 септември, защото само тогава нямали спектакли. Пловдив още ги помни като Ромео и Жулиета.

Явор Милушев има австрийска кръв и графско потекло по линия на майка си. Баща му е прочут столичен адвокат. 

Но преди да стане театрална звезда в "Сълза и смях", си е вадил хляба и като бетонджия и моряк 

Повечето го помнят обаче като Яворов от филма "Дело № 205/1913 г.". 

Явор умее да поражда у мен чувството, че съм необходима, признава Цветана. Съпругът й и досега винаги успява да я изненада. Има дарбата да превърне в празник и най-сивия ден. 

Днес Цветана е убедена, че сред приоритетите на българските държавници трябва да бъдат здравеопазването, образованието и културата. И не на последно място, уважението и приемането.

Досие

Цветана е дъщеря на пловдивския актьор Георги Манев. Дебютира на сцената още като ученичка в спектакъла "Когато розите танцуват". Първият й опит да влезе във ВИТИЗ обаче пропада заради произношението на звука "р", което не се харесало на изпитната комисия. Затова отива да лепи чанти в завод "Ченгелов" в Пловдив. 
След година работа с майстора на художественото слово Борис Михайлов изпитът е взет и Цветана става студентка на проф. Моис Бениеш. Харизматичната актриса се оказа агент на Държавна сигурност! Легендата Цветана Манева, която в първите години на демокрацията бе основна активистка на СДС, е сътрудничила на тайните служби между 1979 и 1985 г. Била ползвана за мнения и “творчески” препоръки от ДС, твърдят информирани. Досието й отдавна било унищожено благодарение на съпруга й Явор Милушев. Цветана е изтрила от паметта си всички спомени за агентурния си период. Днес актрисата внимава да не изказва мнения по темата за актьорските досиета и се прави, че този въпрос не я интересува и няма нищо общо с бившата ДС. Паметливи актьори обаче си спомнят, че преди 10 ноември прякорът на звездата от “Опасен чар” бил ЦеКа Манева - намек за близките й връзки с върхушката от БКП.Паулина БОЯНОВА