Най-малко 60 души са арестувани при протестна демонстрация по призива на руския опозиционер Алексей Навални в Санкт Петербург - родния град на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес, като се позова на неправителствена организация.
Към 17 часа по Гринуич задържаните бяха 66, с което арестуваните при подобни протести на различни места в Русия днес стават общо 235, каза Артьом Платов, говорител на организацията ОВД-Инфо.

Очевидци са казали за АФП, че арестите са били силови и е имало хора в кръв.

По-рано Асошиейтед прес съобщи, че на неразрешен митинг в парка Марсово поле в Санкт Петербург са се събрали над 1000 души, които след това преминали в шествие по улиците на града, блокирайки движението. Участниците скандирали "Русия без Путин!" и "Путин, върви си!".

Първоначално полицията не се намесвала, но после пристъпила към действия и арестувала няколко десетки демонстранти, опитали се да разкъсат полицейския кордон край шествието.

"Путин е на власт, откакто съм роден. Страната тъне в застой и искам да видя промени", каза 18-годишният участник в протестите Дмитрий Самохин.

Протестни демонстрации в подкрепа на осъдения на затвор опозиционен лидер Алексей Навални имаше в Москва и на други места в Русия.

Районен съд в Санкт-Петербург осъди двама сътрудници от градския щаб на Навални на глоби от по 20 000 рубли (към 350 долара) за нарушаване на реда за провеждане на митинги.

За властите повечето протести днес са незаконни, тъй като не е дадено официално разрешение за провеждането им.