Повече от 70% от българките са ниско информирани или не познават действието на модерните орални контрацептиви, показват резултатите от проведена интернет анкета.
В анкетата на тема «Какво знаете за плановата контрацепция», проведена в периода 26 септември - 26 октомври 2008 г. на сайта www.yasmina.bg, взеха участие 581 интернет потребители на възраст до 65 години от цялата страна. Анкетата е организирана по повод Световния ден на контрацепцията и включваше 8 въпроса, свързани с приема, действието и новите съставки в модерните контрацептиви.
88% от всички участвали в анкетата са ниско информирани или не знаят кога може да започне приемът на планова контрацепция. Най-много грешни отговори са дали представителите на възрастовата група 19-25 години: 40% от всички отговорили грешно.
Относно действието на оралните контрацептиви 48% от анкетирани смятат, че контрацептивите убиват сперматозоидите (т.е. имат спермицидно действие) или осигуряват механична защита. От друга страна, 86% от потребителите не познават или не са достатъчно информирани за това каква защита осигурява приемът на хапчето. 47% от потребителите смятат, че при пропуск на таблетка е необходимо да вземат хапче за спешна контрацепция. 75% от всички потребители, участвали в анкетата, не знаят как действат иновативните съставки – като Дроспиренон, които се съдържат в модерните контрацептиви. Това показва, че все още голяма част от българките не са информирани, че модерните контрацептиви понижават водната задръжка, повлияват благоприятно кожата и косата, както и действат позитивно върху пременструалния синдром (ПМС).
Световният ден на контрацепцията се отбелязва на 26 септември. Тази година акцентът е информираният избор на контрацепция на младите хора. Лице на кампанията е младата актриса и медийна звезда Кели Озбърн, дъщеря на известния рок музикант Ози Озбърн. /БЛИЦ