Държавата да задели 40 милиона лева от парите на българските данъкоплатци, за да откупи частния имот зад плажа „Корал“ в община Царево – това е поредното безумие, което се опитват да прокарат „зелените“. Целта е те да продължат да си къмпингуват без пари по цяло лято.
Поредният „скандал“ „еколозите“ си измислиха миналата седмица, след като пуснаха снимки в социалните мрежи. Под тях те се вайкаха, че дюни на плажа са заградени незаконно, пише "Труд".
Още тук личи поредната им лъжа – мястото е оградено от неговия собственик, испанският инвеститор Ибердрола Инмобилиария, който е част от огромния консорциум Ибердрола Груп, чийто оборот е 32 милиарда евро годишно.
Инвеститорът

Тази група е посочена за електроенергийна компания в световен мащаб от престижната класация за устойчиво развитие Dow Jones Sustainability Index (DJSI) – основният международен мерител на това как компаниите допринасят за устойчивото развитие. С други думи става въпрос за мегадружество, което залага на най-екологичните стандарти в своя бизнес и е най-голямата компания за производство на ток от ветрогенератори (най-зеленият метод – б.а).
Тоест на всички вече е ясно, че става дума за ключов чуждестранен инвеститор, който иска да строи зелено ваканционно селище.

„То ще се превърне в пример в Европа за ефективност и устойчивост, като отговор на най-новите пазарни тенденции и екологични изисквания на ЕС за устойчив туризъм“, пишат от „Ибердрола Груп“ до медиите. Те са купили земята за 40 милиона лева, като цялата им инвестиция в селището ще е близо 45 милиона евро. Покупката на имота е от 2007 година. Испанците разказват, че веднага започнали да се сблъскват със зелените организации тук.

"Зелен рекет"

„Направихме обезпокоително откритие: Някои от тези неправителствени организации участваха и се интересуваха от експлоатацията на морския бряг на „Корал“. Според нашата информация, в продължение на няколко години, са взимани такси от хора, които къмпингуват или са спрели с каравани в района. Никога не сме оправомощили никого да използва земята за тази или друга цел. В резултат на това, след всяко лято, тонове боклук трябваше да се събират и част от природата в района бе унищожена, поради неконтролируемия вход на всички видове превозни средства, незаконен къмпинг, палене на огньове и др.“, пишат от „Ибердрола“.
Те допълват, че оградили земята си сега, защото идвал летният сезон и искали да запазят инвестицията си от поредното замърсяване, което на практика унищожава природата в имота.
„Зелените“ за пореден път се опитват да изгонят ключов инвеститор и ако може за това държавата да плати 40 милиона.

Жертвите на "зелените"

Ако и „Ибердрола Груп“ си тръгне, ще стане част от списъка на чуждестранните инвеститори, превърнали се в жертва на „еколозите“ – като се започне от туристическите намерения като „Рила Дестинейшън“, мине се през концесиите за добив на злато в Трън и Генерал Тошево и се стигне до важни за българската икономика проекти с държавно участие като „Бургас-Алекснадруполис“, АЕЦ „Белене“, „Южен поток“.
В същото време министър Нено Димов обяви, че засега не са открити нарушения, въпреки че твърденията на „еколозите“ се проверяват. Димов уточни, че всичко се извършва от община Царево, в чийто задължения влизат подобни действия, както е било винаги – при такива сигнали кметовете са отговорни, МОСВ може да помага.
Но „зелените“ не чуват фактите и си знаят своето. За съжаление държавата ги слуша и им угажда, а в същото време властта говори за увеличение на чуждестранните инвестиции и развитие на туризма. Нищо от тези неща не може да се случи, докато у нас командват „зелените рекетьори“.