На бившия финансов министър Стоян Александров му замириса на затвор и той се опитва по всякакъв начин да се измъкне от правосъдието, след като остана на свобода срещу 100 бона гаранция.
Срещу него бяха повдигнати две обвинения за лихварство и Малката Секира премина в настъпление и започна да се жали навсякъде от "лошите" прокурори.

В резултат на това делото срещу него е върнато за доразследване, но обвинителите не смятат да се отказват да докажат вината му. Запознати твърдят, че Алексанров може да се сдобие и с нови обвинения, защото жалбите на пострадали от него продължават да валят. Баровецът може да търка наровете от 5 до 10 години, ако вината му бъде доказана. Според прокурори, са събрани достатъчно доказателства да вкарат изобретателния банкер задълго зад решетките. Той е подведен под наказателна отговорност заради упражняване на банкова дейност без разрешение, т.е. лихварство.
 

Разследващите твърдят, че бившият министър е предоставил 61 кредити в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро, срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви.

Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002 г.- 2009г.,  като управител на „Стал 2007” ЕООД и на „Александров и Сие” ЕООД, е извършвал банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14  кредити в общ размер на 1 006 4-00 лв. и 9 955 579.88 евро, и е причинил значителни щети на кредитополучатели.

За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имуществото на Александров. А то не е малко.

Докато Малката Секира се опитва да остане сух, продължава да е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет, който контролира бюджет от 1,5 млрд. лв.

Александров е общински съветник  от листата на „Движение 21” на Татяна Дончева и член на „Политическа група 5”, която се сформира от  общинските съветници на Глас Народен, Движение 21 и ПП „Зелените”.

Колеги на скандалния бивш министър и банкер искат отстраняването му от Общинския съвет, но не може да бъде махнат, докато сам не подаде оставка. Мераците на към общината на Малката секира бяха още по-големи – през 2003 г. се кандидатира за кмет на столицата от БСП, но не го огря. Татяна Дончева, която му е адвокат се опитва да изкара разследването срещу него политическо, вместо да си посипе главата с пепел.

Александорв се пробва много пъти в политиката, вероятно с надеждата, че това ще му пази гърба. След като е министър на финансите в правителството на Любен Беров, става управител на Централната кооперативна банка, а по-късно -  председател на Надзорния съвет на D банк.

На последните президентски избори стана член на комитета за подкрепа на кандидат-президентската двойка Татяна Дончева  и Минчо Спасов.  Опитва се да стане кмет и депутат, но след като не успява, приятелката му Татяна Дончева го пробутва в общината.

На този етап е ясно, че Александров няма никакво намерение да постъпи доблестно като подаде оставка от публичния пост. Крайно време е колегите му от Общинския съвет на София да проявят решителност и да го освободят от зам.-председателското място в бюджетната комисия и по този начин спасят честта на Столична община.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!