За 5 лв. деца заобикалят вечерния час и купонясват по заведения до зори, съобщава „Телеграф“.

Практиката е масова сред подрастващите, а от нея печелят както малолетните, така и току навършилите пълнолетие младежи. „Масово деца търсят по-големи батковци и каки, за да бъдат допуснати в дискотеките. Невръстните момичета и момчета хващат по-големи посетители, само и само да ги пуснат на входа, като ги представят за техни по-големи братя или сестри“, разказаха охранители от Кюстендил. Тарифата е 5 лева за придружител, като някои от пълнолетните „работели“ това почти всяка вечер.

Изкарвали по 2-3 деца свои братя и сестри и така си докарвали по 15 лв. на вечер. „Няма как да знаем всеки малолетен или непълнолетен има ли братя и сестри, дали придружителят с него е реален, или просто е „нает“ пред заведението", коментират гардовете.

Тийнейджъри ангажират пълнолетни приятели, каки и батковци, за да останат на нощни купони в клубовете и в Шумен след вечерния час. Това показва наблюдение върху тактиката на учениците за преодоляване на забраната за посещаване на обществени места след 22 часа. За целта непълнолетните си носят и декларации от родителите, че ще пребивават в съответното заведение в компанията на пълнолетен. Често името на придружителя се дописва по-късно. В града е сложен и таван за броя деца, които една кака може да придружава – до три, за всяко от които трябва да има отделно пълномощно.

В града масова практика е родителите да си наемат маса в другия край на заведението – хем наследниците им са под контрол, хем не се навлиза директно в личното им пространство. Някои пък предпочитат да изчакват в автомобили на паркинг около бара. Така си спестяват търсенето на придружител, а в случай на проверка можело мигом да се явят в заведението и да кажат, че са с детето.