Джебчии от Алжир и Румъния ни атакуват ударно, „Крадци от тези две държави в момента пристигат на големи групи у нас, В зависимост откъде влизат, винаги минават през София и отиват към морето, което е крайната им точка. Сещате се, че по пътя им всичко живо пищи“. Това разказаха разследващи, цитирани от „Телеграф“, които нищят посегателствата на джебчийките в СДВР и Главна дирекция „Национална полиция. Те припомниха и случай отпреди няколко години, когато за първи път засекли алжирски обирджии у нас. Една от първите им жертви бил Христо Стоичков.

За първи път разследващите засекли алжирци у нас през 2007 г. Точно по това време Христо Стоичков беше национален селекционер. Чужденците набелязали скъпарски ресторант в центъра на София и влезли вътре, за да свият парите на клиентите. Набързо преджобили сакото на Стоичков, в което носел голяма сума пари, и избягали, разкриха разследващи. Оттогава се наблюдавали спорадични групи, които пристигат в България. Преди няколко седмици обаче напливът на джебчии от Алжир буквално ударил пик, твърдят криминалисти. Същото се отнася и за румънските им колеги.

„Действат основно по заведения и по-лъскави ресторанти. Облечени са добре, дори поръчват дребни неща в баровете – кафе, чай, вода. Избират да са близо до закачалки, където хората си окачват дрехите, и атакуват“, споделиха полицаи.

По морето пък действали на друг принцип. Избирали маси с по-големи компании. Оглеждали кои от тях са си закачили чанти и торби по столовете и ги преджобвали за секунди.

Не сами Стоичков, но и Меглена Кунева е била жертва на джебчии. През 2008 г., докато тя заемаше поста еврокомисар, две малолетни джебчийки свиха чантата ѝ в столичен магазин на бул. „Патриарх Евтимий“. В нея тя носела пари и документи. Кунева подала жалба и крадците били заловени за по-малко от два часа.