Има ли премиерът Бойко Борисов остров? Ако това е фалшива новина, защо реагира така остро? Налагат ли от ГЕРБ медийна цензура и Милен Цветков ли е новият „герой“ против нея?

Тези въпроси вълнуват общественото пространство от неделя, когато в Брюксел Борисов избухна срещу фалшивата новина за „острова“ му в Гърция, а в понеделник предаването на Милен Цветков по Нова телевизия беше свалено от екран заради нарушаване на журналистическите стандарти – всъщност очевидно заради опита му да препере в национален ефир тази тема.

На пръв поглед на повърхността нещата изглеждат като нескопосан опит една от многото фалшиви новини в последните години, свързани с Бойко Борисов, да бъде употребена за дискредитирането му. Забележителната координираност обаче този път на атаката против премиера, краткото време, в което се случват нещата, и още повече  - осветяването на хората, замесени в нея, ясно показват, че всъщност ситуацията е много по-дълбока и е част от вече стартиран план за нагнетяване на изкуствено напрежение и предизвикване на предсрочни избори.
Хронологията на събитията е следната:

На 24 юни Борисов хвърля бомбата в Брюксел за „острова“, наричайки долни лъжци жълтите медии, които са тиражирали „новината“. На следващия ден темата е подета от придворния журналист на Цветан Василев – Мирослав Иванов, в малко известен сайт.  Като източник на информацията за „острова“ във въпросната медия е посочен сайтът informiran.net. Статията завършва със следното забележително умозаключение – „Или новината е истинска, а разпространяването й е вбесило Борисов. Или пък премиерът има голям проблем в оценката на фалшивите новини. И двата варианта са доста страшни“. Минути след това самият Цветан Василев пуска пост във фейсбук-профила си, с линк към статията и кратък коментар за „бесовете“ на Борисов.

Интересното обаче тепърва предстои. Оказва се, че също на 25 юни Милен Цветков е посветил предаването си в Нова телевизия – „Часът на Милен Цветков“, именно на „острова“ на Бойко Борисов и „бесовете му“, като е поканил не друг, а точно Мирослав Иванов, който да коментира въпроса „Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?“. Иванов твърди, че поканата за участие му е отправена вечерта на 25 юни /предаването се записва от 20 часа/, след като от екипа на Цветков „прочели публикацията му“, но отказал да отиде, защото „нямал възможност“. Междувременно очевидно Цветков се е подсигурил и с други гости – гръцки бизнесмен и адвокат, които, разбира се, са знаели предварително както за участието си по Нова, така и за това какво точно ще им се наложи да „коментират“. На 26 юни сутринта темата за „острова“ отстъпва вече на „по-сериозната“ такава – тази за „сваленото предаване“ и „цензурата“, която става водеща за медиите от кръга „Капитал“, за „Клуб Зет“ на Огнян Донев, за „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов, за сайта „Фрогнюз“ на Огнян Стефанов, за дъщерята на Цветан Василев – Радосвета, в туитър-акаунта й, както и за... шоумена и бъдещ политик Слави Трифонов.

Постът на последния във фейсбук завършва с хаштага „#111 място“, намеквайки за мястото в класацията за свободата на словото, „присъдено“ на България от спонсорираната от Сорос организация „Репортери без граници“. Оттук нататък колелото е завъртяно, а думите „цензура“, „остров“ и „свобода на словото“ ще бъдат напоително въртени в целокупния български медиен ефир поне седмица. Като никой няма да зададе на Слави Трифонов съвсем простичкия въпрос – нормално ли е според него една класическа фалшива новина да бъде тиражирана целенасочено от национална телевизия? И за такова „свободно слово“ ли ще се бори той – всеки да има правото да клевети и да манипулира обществото?

Мирослав Иванов обаче съзнателно заблуждава малобройната си аудитория, „пропускайки“ един особено важен факт в статията в „Трансмедия“ – източник на фалшивата новина за „острова“ на Бойко Борисов изобщо не е анонимният сайт informiran.net, а сайтът-блог…“Хакнюз“ (xaknewzz.blogspot.com), който е цитиран изрично в публикацията в informiran.net. И ако се питате чий е този „сайт“ със звучното и изобщо „не приличащо“ на източник на фалшиви новини име „Хакнюз“, то отговорът е много лесен – достатъчно е да отворите фейсбук страницата „Национален протест срещу безобразията в България“, поддържана от лицето Атанас Калев. Там именно „Хакнюз“ е посочен като сайт за контакт и „общност“, а материалите от него се постват ежечасно в тази фейсбук страница.

Атанас Калев от своя страна е от привържениците както на Слави Трифонов, така и на… Георги Георгиев от НПО-то „БОЕЦ“, което е на ръчно управление от укриващия се в Белград фараон Цветан Василев. Това доказват профилът на Калев във фейсбук и снимките му, както и фактът на принадлежността му към гражданско обединение „Единни за промяна“, в управата на което е и Георги Георгиев.

Интересна е и линията на разпространение в неделя на новината за реакцията на Бойко Борисов по повод на „острова“ му. Тя минава отново през informiran.net, който сайт цитира mignews.com (отразяващ напоително „тезите“ на фалиралия КТБ Цветан Василев), който от своя страна цитира сайта с проруска насоченост „The Bulgarian Times“ (разпространител на друга фалшива новина за Борисов – че имал 3.2 млрд. долара, уж „открити“ при преглед на офшорните досиета Paradise Papers), който пък цитира big5.bg от същата орбита, списван от лицето Васил Петев - бивш съсобственик на вестник „Торнадо“, заедно с Агент „Академик“ – Огнян Стефанов, понастоящем работещ като глашатай на Цветан Василев в сайта „Фрогнюз“.

Кой е фактът, който пропускаме ли? Той е очевиден – вотът на недоверие в парламента, спретнат от БСП на 26 юни.

Какво излиза от всичко казано дотук?

1. Класическа фалшива новина за „остров“ на министър-председателя, пусната от човек, свързан с Цветан Василев и разпространена от „журналистите“ му на повикване.

2. Предвидена реакция на Борисов.

3. Опит за вдигане на темата в ефира на национална телевизия. (И при двата варианта – излъчване на предаването или спирането му, организаторите печелят.)

4. Препиране на новината през хибридна мрежа от сайтове.

5. Вот на недоверие в парламента по искане на БСП.

6. Повтаряне до откат на мантрата: ГЕРБ и Борисов налагат медийна цензура.

7. Мирослав Иванов не участва при Милен Цветков, но участва на 27 юни в предаването на Сашо Диков (друг от „независимите“ журналисти, рупори на Цветан Василев), за да коментира „острова“ на Борисов - както сам се хвали, но със сигурност и „медийната цензура“.

8. Забиване на последния (засега) пирон от Слави Трифонов  - „новият политик“, чиято позиция против цензурата (разбирай Борисов), вече е топновина.

9. Елена Йончева, говорител на ПГ на БСП, иска службите да разследват дали... Бойко Борисов си е купил остров.
Целият този театър - със специалното участие на Цветан Василев, БСП, Иво Прокопиев и
сие, е типичен пример за поредната хибридна атака по КГБ-ейски образец, с широк кръг взаимосвързани изпълнители, а изводите може да си ги направи всеки средно интелигентен българин.

Разбира се, разиграният в рамките на броени часове водевил, сигурни сме, е само началото. Вчера радетелят за „свободно слово“ Сашо Диков тиражира „новината“ за 500 тона злато, откраднати от Тодор Живков  и... похарчени за ГЕРБ (а Борисов, видите ли, се оказва, че участвал като дете в заседанията на Политбюро?!), утре ще е сигурно нещо за диамантени мини, купени цели континенти, а защо не и за нещо по-голямо – например планети.
Въображението на болните хибридни мозъци на агентите на ДС не знае граници….

Ивайло КРАЧУНОВ