Световното население е достигнало границата от 8 милиарда, като от тях 50,5% са мъже и 49,5% са жени. Сега населението се увеличава с повече от 90 милиона души годишно. съобщи порталът Countrymeters.

Според най-новите данни, повече от 70% от световното население живее в 20-те най-населени държави, като около 36% от световното население живее в Китай и Индия.

Въпреки че в момента Китай е най-населената страна в света, населението на Индия нараства с много по-бързи темпове. През 2023 г. се очаква Индия да заеме своето място в тази класация. Освен тях в челната петица на най-многолюдните страни са Съединените американски щати, Индонезия и Пакистан.

Повече от половината население на света се идентифицира с религиозна група. Най-големите групи са: християнство (32%) и ислям (24%).

А петте най-чести причини за смърт в света са: исхемична болест на сърцето, инсулт, инфекция на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест и рак на трахеята, бронхите и белите дробове.

Други интересен факт е, че от началото на руската инвазия в Украйна, са регистрирани повече от 10 милиона преминавания на украинската граница. Припомняме, че в средата на юни Институтът за демография и социални изследвания сподели статистика за бежанците.

Според данните, 4,8 милиона души са напуснали Украйна от първия ден на нахлуването до 10 юни. През същия период в страната са се върнали 2 милиона граждани. В същото време ООН твърди, че броят на украинските бежанци е достигнал 6,5 милиона.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук