Флаг със знаците на непризнатата от никого Донецка република освети „пътьом“ старозагорският владика Киприан по време на традиционния русофилски събор на брега на язовир "Копринка" в събота. Знамето бе поднесено на владиката докато той освещаваше реплика на свещеното Самарско знаме, което русофилите от Казанлък подариха на кметицата Галина Стоянова в знак на благодарност за съдействието й при провеждането на сбирките им.
Преди това Киприан прочете приветствие от името на патриарх Неофит, съобщава "Монитор". Същият флаг беше развят и преди две седмици на връх Шипка по време на тържествата по повод 140-ата годишнина от освобождението на България от турско робство. И тогава, и сега то бе носено от живееща в Карлово млада жена и мъж от Бургас, който се представи с името Венелин.

Инцидентът на връх Шипка, където присъстваха президентът Румен Радев и посланикът на Русия Анатолий Макаров стана повод за остра нота от посолството на Украйна, а посланик Микола Балтажи поиска бързо разследване.

“Аз съм дълбоко притеснен и възмутен от присъствието на знамето на терористичната и престъпна "ДНР" на Шипка. Считам това, наред с други неща, за поругаване на паметта на украинските войници и истинските опълченци, които донасят свобода на българската земя. Настоявам българските власти да разследват тази позорна провокация“, каза тогава дипломатът.

От обкръжението на митрополит Киприан коментираха, че той дори не забелязал флага на непризнатата държава.

Случката се разигра пред очите на народни представители от БСП и ГЕРБ и посланик Макаров, които бяха на официалната трибуна.
„Не виждам нищо скандално, че някой е развял един или друг флаг. Развял го, а не е го е палил. На събора имаше флагове на Русия, на Украйна, на Европейския съюз...“, коментира председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов.

Над 10 000 бяха дошлите от цялата страна фенове на Дядо Иван, мнозина бяха облекли тишъртки с лика на президента Владимир Путин, но имаше и такива, които носеха на гърдите си двуглавия орел на имперска Русия.

Повечето споделяха, че в част от живота си работили на различни обекти в някогашния СССР. Други показваха дипломите си от висши училища в Москва, Петербург и Тула, а трети се хвалеха, че там са намерили половинките си. Не липсваха и дошли заради хубавото време и възможността да послушат песните на Петя Буюклиева и още редица изпълнители.