НАТО започна своята операция "Морски страж" за борба с тероризма и трафика на мигранти в Средиземно море, съобщи пресслужбата на алианса. В операцията участват три кораба и подводници от военноморските сили на НАТО- италианската фрегата Авиере, българската "Верни", турската "Гемлик", гръцката подводница "Папаниколис" и испанската "Мистрал".

Морски патрулни самолети на Гърция, Турция, Италия, Испания и Португалия също участват в "Морски страж".

Операцията "Морски страж" има три основни задачи- мониторинг на обстановката в Средиземно море, борба с тероризма и укрепване на военно-морския потенциал на НАТО.

Междувременно американски военни допуснаха, че са отговорни за гибелта на 119 мирни жители, загубили живота си при въздушни удари над Сирия и Ирак от лятото на 2014 г. насам, съобщи БНР.

Говорител на Централното командване, което направлява бойните операции в Близкия изток, подчерта, че фаталните бомбардировки са били проведени след необходимото щателно проучване за избягване на цивилни жертви и са съвместими със законите на въоръжения конфликт.

Изявлението е в контраст с данните, изнесени от неправителствените организации. Те изчисляват броя на цивилните, убити от американските военни, на близо 1800 души, посочва Франс прес.

Непотвърдено от Пентагона остава и съобщението за смъртта на 20 души при въздушен удар, извършен миналата нощ над сирийското село Ал Хейша. Селото е разположено на 40 километра северно от град Ракка, за който се водят упорити боеве между джихадистите и подкрепяната от САЩ кюрдско-арабска коалиция.