"Повече от 8 месеца живея в ужасни условия с осъдени на смърт , убийци и изнасилвачи в централния затвор в Никозия, без никакви доказателства за участието ми в наркотрафик. Това заяви по телефона за столичен вестник от затвора в Кипър 40-годишният Венцислав Ангелов от Русе.
Според него процесът е съшит с бели конци и се основава само на свидетелства на полицаи. В съда били представяни като доказателства и негови показания от разпити без адвокат.
"Най-скандалното е, че два месеца преди делото аз научих за предварително решената ми присъда от 5 години и 4 месеца затвор", възмущава се Ангелов.
Българинът пристигнал с племеника си Анатоли Дамянов на 12 август м.г. в Никозия по покана  на свой кипърски приятел . Два часа след полета Венцислав отишъл на среща с него и автомобилът на кипъреца бил спрян за проверка. При обиска полицаите не открили нищо и пуснали мъжете да продължат.  След 20 минути русенецът бил арестуван за притежание на 4 пакета с 482 г.  хероин, открити в колата. Според него приятелят му е бил следен и той попаднал случайно в полицейска засада. Българинът е обвинен за наркотрафик , конспирация, притежание и продажба на дрога.
"Държаха ме 30 часа в ареста без заповед за обиск и задържане , не ми разрешиха да се свържа с българския консул в Никозия и да дам показания пред адвокат", твърди Венцислав. Според него е бил разпитан под натиск чрез българска преводачка , която живее в Кипър. Три дни по-късно разтревожената му приятелка Зорница Георгиева се свързала с консула Андрей Янев в Никозия, който се ангажирал да следи случая.
Задържали и племеника му и поставили условие на Венцислав да свидетелства срещу кипъреца, за да пуснат младежа. На 28 октомври м.г. Анатоли бил освободен и отпратен за България без обяснения. "От стрес побелях , разбих здравето си. Заразих се от някакви бактерии на половата система, затворът е от 1965 г., "няма болница", твърди българинът.
На 28 януари приятелката му алармирала МнВР за нарушените права на Венцислав. Едва тогава приятелят й получил право на адвокат.
Юристът веднага завел дело срещу държавата за нарушените права на клиента му да е в обща килия еднакъв режим за осъдени и обвиняеми.
След огласяване на случая в кипърски вестник Венцислав Ангелов е бил вкаран за 3 дни в карцера.
Какъвто и да е изходът от процеса , българинът се кълне, че ще заведе дело срещу Кипър в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
"Никога през живота ми не са ме разследвали за наркотици, ненавиждам тази бяла отрова. Дори не пушаи участвах в създаването на футболния отбор "Чикаго файър" , за да спортуват децата, декларира русенецът.
Венцислав е бивш катаджия, а от 17 години се занимава с частен бизнес, като има съвместна фирма "Кувейт бългериън-интернешънъл" с двама кувейтски партньори, която според него търпи огромни загуби. /БЛИЦ