Сигнал за източване на пенсионните фондове от българи и други чужденци проучва гръцкото министерство на заетостта, пише в. “24 часа”.
Пенсия след година прослужено време в южната ни съседка си осигуряват от 7000 до 10 000 имигранти, като в доста случаи декларират неверни данни, за да подведат осигурителните институти, твърдят гръцките медии. Те цитират данни на гръцкия синдикат ГССЕ, според които българи на възраст си осигуряват солидна пенсия, декларирайки че са с постоянно местожителство там.

Според публикациите имигранти от новите членки на ЕС от Източна Европа работят по 14-15 г. в родината си и след това пристигат в Гърция. По закон само след една година работа те получават право на пенсия от 486 евро, ако декларират, че живеят там. Условието на осигурителния институт е само възрастта – 60 г. за жените и 65 г. за мъжете. Ако вземали пенсия в страната си, сумата щяла да е щяла да е 80-100 евро, твърди гръцката преса. Затова доста чужденци напоследък заявявали, че живеят в Гърция и така получавали изгодната пенсия/ Всъщност през повечето време били в родната си страна/ най-често схемата използвали българи. /БЛИЦ