Около 480 хил. лева ще плати държавата на трите дъщери на убития през 1998 г. Иво Карамански - Десислава, Ралица и Александра, заради отчужден наследствен имот до ГКПП Капитан Андреево. Парцелът е от 1220 кв. м. до самият граничен пункт, съобщава столичен вестник.
През него ще минава магистрала "Марица". Решението да бъдат компенсирани трите наследнички е от 30 ноември 2007 г. , като тогава сумата е била 67 815 лева. Тогавашната оценка е на държавен оценител. Решението е било атакувано във ВАС. На 7 февруари съдиите нареждат на експерт да каже колко струва имотът, отчужден от държавата. Спас Милчев представя становището си девет месеца по-късно. Според заключението му парцелът струва 477 691 лева - 7 пъти повече от първоначално определената цена. Никой не оспорва мнението му Агенция "Пътна инфраструктура" , финансовото и строително министерство изобщо не вземат за тях написаните копия от експертизата-те стоят в папките по делото. Трите ведомства са редовно призовани за заседанието по казуса на 10 ноември, но не изпращат юристконсулти.
В съдебната зала юристконсултът на Министерски съвет също не възразява срещу по-високата цена на имота. Той препоръчва съдът да приеме заключението на експерта.
Тримата съдии се съгласяват с оценката на парцела, дадена от Милчев и нареждат на държавата да изплати 477 691 лева обезщетение на дъщерите на Иво Карамански. Решението им от 3 декември е окончателно и не подлежи на обжалване.
Озадачен от огромната разлика в оценката на отчуждения имот, направена от експертите на държавата и от вещото лице по делото, шефът на ВАС Константин Пенчев изпрати сигнал до ревизорите на Темида. Утре Пенчев ще повдигне въпроса на заседанието на Висшия съдебен съвет. Той ще поиска висшите магистрати да наредят на ревизорите на Темида да проверят внимателно всички дела за компенсации за отчуждени имоти и да предложат промени в закона, ако се налагат.  /БЛИЦ