Майки от палатковия лагер пред парламента, омбудсманът и Адриана Стоименова от Национално представените организации на и за хора с увреждания влязоха на среща с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

На влизане родителите на деца с увреждания казаха, че нямат конкретни очаквания от срещата, но се надяват най-накрая дългоочакваната реформа да започне.

„Очакваме да тръгнем някаква реформа, очакваме и оставката на Адриана Стоименова – зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, заяви Вера Иванова, която е една от протестиращите майки. Тя беше категорична, че няма как да сближат позициите със Стоименова, защото тя е разпространила много клевети срещу майките на деца с увреждания.

Самата Стоименова отказа да коментира исканата й оставка. Протестиращите майки смятат, че ако няма хора като нея в съвета, реформата би могла да се случи, а вчера изпратиха и писмо до премиера, като посочиха откъде да дойдат средствата за реформата, а именно от олигарсите, корупцията, горивата. Иванова подчерта,че продължават с протестите и пред палатката вече са поставили брояч, който отброява времето до 1 октомври, когато протестиращите са дали срок на държавата да направи реформата. Майката добави още, че настояват да се приемат трите законопроекта, а не всички те да са събрани в един, защото трите поотделно дават комплексно решение на проблемите на хората с увреждания.

Омбудсманът Мая Манолова обясни,че идва на срещата, за да свърши работата си на медиатор между гражданите и властта. „Протестиращите майки и хора с увреждания имат конкретни искания. Много се надявам властта да разбере, че те не искат малко повече пари, а реформа, която тя трябва да се случи през законите, които в момента се подготвят. Това, което предлага социалното министерство, е малко повече пари, които отново ще се раздават на калпак. Но само това не е достатъчно. Надявам се да има воля да се чуят проблемите и стъпките на реформата да започнат от 1 януари“, заяви Манолова.

Тя каза още, че хората с увреждания са наясно, че нещата не могат да се случат на мига, но те искат да видят воля от страна на държавата и поставянето на началото на нова система, която да сложи край на кранчето, с което се източваше системата досега. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!