Арестуваните люлински касоразбивачи Павел Кръстев - Пачата, Иво Иванов - Пирона, Иван Илиев - Турчина и Владислав Георгив - Ади са замесени в няколко дръзки, въоръжени обира, разказват столични криминалисти, участвали в задържането на опасния гангстерски квартет. Четиримата правели рекордни удари от години, замесени са и в грабежа на 2 млн. лв. край Севлиево, пише "Уикенд".
 

Бандитите бяха заловени миналата седмица при специализирана акция на МВР и баретите от отряда за борба с тероризма, след като се опитаха да оберат офис на спедиторска фирма в столичния квартал "Овча купел".
 
Пачата, Ади, Пирона и Турчина нахлули с взлом в кооперацията, без да се стреснат от възрастния пазач, охраняващ сградата. Той веднага подал сигнал и около 20 минути по-късно бандитите били арестувани заедно с плячката си - метална каса с десет хиляди лева. По-късно станало ясно, че в бързината крадците объркали плячката си и взели друг сейф, а не този, в който имало 150 хиляди лева. Предполага се, че са имали предварителна информация за сумата.
 
Източник от специализираната прокуратура разкрива, че бандата на Пачата е следена повече от месец, тъй като двама от членовете й били основни заподозрени за обира в дома на шуменския бизнесмен Петър Петров - Пешо Ретрото.
 
В началото на декември от имението на сенчестия бизнесмен са задигнати 1 млн. 400 хиляди лева и скъпоценноскти за още толкова, а полицията засекрети дръзкия обир. Разследването установило, че кражбата е дело на човек, доверен до Пешо Ретрото. Криминалистите се усъмнили в Ади и Пирона, тъй като топ-крадците поддържали дружески отношения със сина на Пешо Ретрото - Недко.
 
Наглите касоразбивачи са подозирани и за няколко въоръжени грабежа в София и по морето, както и за наглото нападение над инкасо - автомобил между Севлиево и Ловеч през 2012 г. Тогава маскирани като спец-полицаи бандити се врязват с микробус в инкасо - автомобила, в който имало над 2 млн. лева. След инсценираната катастрофа на място се появили два джипа, от които изскочили предрешените като ченгета крадци. Те открили огън с автоматично оръжие във въздуха, след което с флекс и хидравлични ножици разрязали каросерията на бронирания бус и задигнали плячката.
 
Сред обирите, за които бандата на Пачата е разследвана, е и кражбата на 150 хиляди лева от люлинския клон на "Булбанк", както и за неуспешното нападение над банков офис на ДСК в центъра на София през 2011 г.
 
Смята се, че тарторът на бандата - Пачата, е бил съпричастен към най-големия банков обир, регистриран досега в България - този над банка "Биохим" до Южния парк, организиран в далечната 2004 г. от легендарния автокрадец Йордан Цонков - Джиджи, който бе ликвидиран през 2009 г. При този обир бандитите успяват да задигнат 20 млн. лева.
 
"Пачата, Ади, Пирона и Турчина са ученици на Джиджи. Те са истинските му наследници, не защото са най-ловки, а защото са дръзки, безскрупулни и нямат страх нито от полиция, нито от силови групировки", коментират разследващи от полицията.
 
След смъртта на Джиджи бандата се разцепва. Четиримата се покриват за няколко месеца в Испания, след което се прибират в България и продължават делото на учителя си.
 
В момента и четиримата са зад решетките, след като на 5 февруари Районният съд ги остави в ареста, защото са изключително опасни и могат да укрият. Следващата мярка за неотклонение ще се гледа на 14 февруари в Софийски градски съд.

Агенция БЛИЦ единствена успя да се добере до ексклузивни снимки на сочените за едни от най-мъститите бандити в страната.
 

Владислав Г. - Ади
 

Павел Пачата
 

Иван Турчина
 

Пирона