Над 100 калоферци, облечени в традиционни местни носии, нагазиха в ледените води на река Тунджа.

По решение на кмета на Калофер Румен Стоянов, в реката първо влизат калоферци, които ще изиграят традиционните хора и ще дадат старт на празника с емблематичната за града на Ботев песен „Залюбила е Василка”.

След това в реката ще нагазят още стотици гости, пристигнали от цялата страна.

Много мъже, облечени в народни носии, чакат реда си, за да влязат в Тунджа.

Тук е и 3-годишният Иво от София, който е доведен от майка си и баща си. Момченцето е облечено в народна носия.Здрави мъже от Пловдив заявиха пред БЛИЦ, че не им е студено и ще се потопят в реката за здраве.

Въпреки че тази година не вали сняг, температурите са минусови. Хиляди хора от цяла България са тук. В неделя вечерта местни и гости подгряваха с гайди и червено вино. Днес дружината, която влезе в реката, се води лично от кмета Румен Стоянов. Чуват се тъпани и гайди. Развяват се български знамена.

По традиция който улови кръста, хвърлен в реката в свещениците, ще го даде на най-малкото дете, участник в ритуала, за да е здрава и берекетна годината.

Най-малкият участник в тазгодишното Богоявленско хоро в Калофер е 2-годишният Димо Спасов Жулев.Майката Десислава и бащата Спас споделиха, че извършват този ритуал за здраве, а бащата многократно се е потапял в ледените води на реката в родния си град. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ