В последните две седмици се забелязва спад на цените на горивата по родните бензиностанции. Това се дължи на тенденцията на поевтиняване на петрола на международните пазари. Единствено метанът продължава да поскъпва с доста големи темпове, пише Трафик нюз бг.

Към днешна дата средната цена за масовият бензин А95 е 3,26 лв./л, за дизела е 3,39 лв./л, а за пропан-бутана - 1,25 лв./л. При метана цената за килограм скочи до 5,35 лева, което го прави и най-скъпото гориво в България в момента.

В Пловдив цените са съответно:

Бензин А95 - 3,24 лв./л.

Дизел - 3,37 лв./л.

Пропан-бутан - 1,24 лв./л.

Метан - 5,40 лв./кг.

При тези цени, след прилагането на държавната отстъпка от 25 стотинки на литър, комбинирана с между 2-7 стотинки допълнителна отстъпка, давана от веригите чрез картите за лоялност – най-масовият бензин пада по 3 лева, а газта се търгува за около левче.

Справка в сайта fuelo сочи, че основно малките бензиностанции държат по-ниски цени и дават възможност на потребителите да зареждат по-евтино гориво, като се възползват от безлимитната засега държавна отстъпка от 0,25 лв./литър. Големите от своя страна прилагат допълна отстъпка за лоялните клиенти.

При дизела и метана нещата не са така оптимистични. Дори след двойната отстъпка, дизелът остава на средна цена от около 3,10 лв./л, а метанът е над 5 лева.

Днес председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев обясни, че цените на горивата са функция на международните пазари.

Той не очаква бързо понижаване на цените, защото през април, май и юни, когато при адско покачване на цените на международните пазари, имаше държавно-политическа намеса, която задържа цените за потребителя.

Въпреки това обаче, преди началото на военните действия в Украйна, при цени на петрола около 100 долара за барел, бензин и дизел в България се търгуваха за около 2,5 лв./л. Към днешна дата и цена малко над 100 долара за барела, цените на масовите горива са с почти лев нагоре.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук