Нова измама при сиренето - чрез добавяне на ензима трансглутаминаза (transglutaminase) се прави килограм от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено. Това е установила проверка на “Активни потребители” сред 36 от най-продаваните марки.
<div>Чрез протеинът се правела мрежа, която свързвала протеините. Така сиренето ставало твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание, пише &bdquo;24 часа&rdquo;.</div> <div>&nbsp;</div> <div>При това продуктът се правел за едва няколко дни и е с по-ниска степен на зрялост от традиционното сирене.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Българското законодателство забранява употребата на трансглутаминазата в истинското българско саламурено сирене.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на понякога токсични вещества.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Масови нередности, които са вредни за здравето, показва проучване на най-популярните 36 марки краве сирене у нас. То е направено от асоциация &ldquo;Активни потребители&rdquo; и ще бъде официално обявено във вторник.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Според проучването има увеличаване на процента &ldquo;сирена&rdquo; с водно съдържание над допустимото, коетo не се подлага на зреене, както и влагане на палмови мазнини, без това да бъде обозначено на етикета.</div> <div>&nbsp;</div> <div>&ldquo;Активни потребители&rdquo; обаче са открили и нов вид измама. При нея се използва ензим, наричан трансглутаминаза. Добавен в минимални количества в млечни продукти, той води до омрежване на протеините, изразяващо се във втвърдяване на храната. По този начин може да се произведе &ldquo;сирене&rdquo;, съдържащо с около 30% по-малко мляко. Или да се направи от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено.</div> <div>&nbsp;</div> <div>При това продуктът се прави за едва няколко дни, има повече вода и по-ниска степен на зрялост от традиционното сирене. И вероятно най-важното за производителите му - то е с понижена себестойност, което обяснява интереса към такива практики.</div> <div>&nbsp;</div> <div>А иначе българското законодателство категорично забранява употребата на трансглутаминазата в истинското българско саламурено сирене.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Нарушение е и да не се изписва ензимът върху опаковката на храните. Затова получените по този начин сирена са с неизяснен статут.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Заради повишеното водно съдържание те крият и потенциални опасности за потребителите. В тези &ldquo;сирена&rdquo; съществува по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на нежелателни и понякога токсични вторични вещества.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Проучването показва и трайна негативна тенденция към увеличаване на водното съдържание в продуктите и намаляване на сухото вещество. По този начин потребителят не просто купува повече вода, а и сирене, което не може да узрее, затруднява организма и е вредно за здравето. Половината от изпитаните 36 сирена през 2016 г. имат водно съдържание над 60% (нормалното трябва да е не по-високо от 54%) и степен на зрялост в пъти по-ниска от изисканата от БДС стандарта. Когато процентът на сухото вещество е нисък, потребителят губи от хранителната стойност на продукта, защото се понижава концентрацията на ценни съставки в сиренето като млечните протеини и пептиди. Тоест понижаването на протеиновото съдържание води и до редукция на по-лесно усвоимия калций, което може да доведе до сърдечносъдови и костно-ставни проблеми.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Интересно е сравнението с предишните изпитвания, които са правени от &ldquo;Активни потребители&rdquo;. Например през 2005 г. няма нито един продукт с водно съдържание над 55%.</div> <div>&nbsp;</div> <div>3 години по-късно вече 3 от 21 сирена са с водно съдържание над 60%. През 2011 г. изследването е показало, че в 11 от 21 продукта водното съдържание е 60 или повече процента.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини). В този случай от първостепенна важност е клиентът да бъде информиран за такава добавка, защото има технологии за получаване на палмова мазнина, при които количеството на трансмазнините се увеличава значително. А трансмазнините се усвояват по-трудно от организма и в някои случаи могат да провокират възпалителни процеси, както и да допринесат за сърдечно-съдови заболявания. Основната мастна киселина в палмовото масло е палмитиновата, която е наситена и високомолекулна. Научно доказано е, че високомолекулните наситени мазнини допринасят за увеличаване нивото на холестерола в кръвта и провокират състояние като затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица други сърдечно- съдови заболявания. Особено вредни са такива продукти, консумирани от малки деца, чиято храносмилателна система трудно би преработила тези видове мазнини. Тези сирена следва да са обозначени с етикети като имитиращи продукти.</div>