Ревнивците са най-бруталните убийци, които, подтиквани от дълбоки комплекси, ликвидират партньорите си. В повечето случаи те посягат и на себе си, след като осъзнаят какво са сторили. Това обобщават психолози и психиатри за чудовищните престъпления, които зачернят десетки домове, пише столичен ежедневник.

Причините, пораждащи гняв и недоверие в партньорите, са различни, твърдят специалистите. Най-често това са чувството за малоценност, страх от изоставяне, внимание на съперници от противоположния пол към партньора и не на последно място финансово превъзходство на жената в семейството. Патологичната ревност не е обвързана с възрастта на двойката. Опасните прояви на това поведение се срещат както сред млади, така и сред партньори на средна възраст, и дори такива с дълги години съвместен живот зад гърба си. Този тип посегателства върху чуждия и свой живот не са прецедент за криминалните хроники. Болезнена ревност е първата работна версия на криминалистите, които разнищват разстрела на 46-годишната Галя Козарева и последвалото го самоубийство на мъжа й - ченгето Драгомир Кирчев, в Казанлък вчера.

Труповете на двамата бяха открити в междублоковото пространство в квартал "Васил Левски". Двойката е заедно от двайсетина години, имат 16-годишна дъщеря. Събирали се и се разделяли. Наскоро решили да сключат граждански брак, но не стигнали до гражданското, а отново заживели поотделно. За 50-годишния полицай се твърди, че бил добряк, но патологично ревнив. Той причакал Галя пред блока, в който живеела, рано сутринта. Предполага се, че двамата са се скарали, Драгомир извадил служебния си пистолет и гръмнал жена си. После застрелял и себе си. С не една и две почернени къщи приключи и миналата година. България потъна в траур още в първите дни на 2016 година. Младо семейство бе открито мъртво на 4 януари в Пловдив.

Труповете на съпрузите Благой и Йорданка Сапунджиеви и 5-годишната им дъщеря Петя били проснати безжизнени в апартамента им на улица "Асен Христофоров" в квартал "Кючук Париж". Не след дълго мистериозният случай бе разплетен. Криминалистите установиха, че съпругът е застрелял първо жена си в главата, а после и момиченцето със стар незаконен пистолет "Валтер". Накрая се самоубива. Семейство Сапунджиеви са водили висок стандарт на живот - мъжът работел като тираджия, а жената била счетоводителка. Съседи споделят, че той рядко е бил вкъщи и че не са чували скандали от апартамента. Основната версия за трагедията е ревност. Разследването по случая е прекратено, след като е установено, че няма трети човек, замесен в смъртта на семейството.

В същия квартал преди близо 3 години мъж застреля жена си и двете си деца, след което погуби и себе си заради финансови дългове. Телата на Георги и Николина Тепавичарови и двете им деца - на 8 г. и 4 г., бяха намерени от техен роднина в дома им. Семейството имало дългове от над 230 хиляди лева, които не могло да изплаща, установяват разследващите. Тепавичарови теглили кредити, за да развиват семейния си хотел в Чепеларе. Бизнесът обаче не потръгнал. Двойката не успявала да покрива вноските по заемите си. Николина не е работела, а от дежурства и допълнителна работа като майстор на дограми сержантът Георги си докарвал само още неколкостотин лева. Парите не стигали за кредита, а семейството трябвало и да живее от нещо. Заради това Георги изпаднал в жесток психически срив и решил да ликвидира жена си, децата си и себе си."Избрал смъртта пред живота", категорични са психиатрите. През горещото лято на 2016 г. побеснял от ревност таксиджия Петър Стефанов закла жена си Елена в столичния квартал "Надежда".

След това се поля с нафта, натресе се с колата си в паркирани автомобили в жк "Люлин" при опит да се самоубие, като предизвика експлозия. Взрив не последва. При инцидента бяха ранени трима души, включително майка с малко дете, и самият виновник за инцидента. По-късно той избяга от болницата и бе обявен за издирване. Седмица по-късно беглецът бе открит мъртъв в квартал "Факултета". Запалил се, за да не попадне жив в ръцете на ченгетата, които го търсеха под дърво и камък. Ревност е причина за убийството на 19 години по-младата Елена, установяват разследващи. Известно време преди касапницата имало конфликт между таксиджията и жената, с която той живеел на семейни начала. Двамата имат дъщеря на 13 години. Предполага се, че 48-годишният Петър е планирал убийството на Елена. Издебнал я, когато останала сама в апартамента, в който освен семейството живеела и бабата на убитата. Дни преди да бъде заклана, Елена споделила пред близка, че иска да се раздели с Петър, което най-вероятно го е подтикнало към убийството. Таксиджията вече имал зад гърба си един брак и развод.

Любовница гърми гаджето си

Любовна свада между служители на "Съдебна охрана" завърши с два трупа в бл. 52 на столичния кв."Западен парк" през октомври 2016. Инцидентът станал в жилището на 48-годишната Мая Ваклинова, която имала връзка с година по-малкия от нея колега Любомир Дилов. Сигнал до полицията подал 18-годишният син на Мая от друга връзка. Пристигналите на място криминалисти заварили Любомир мъртъв - с две огнестрелни рани в главата. До него агонизираща лежала Мая. Малко по-късно тя починала в болницата. Според първоначалната версия за убийството жената е простреляла приятеля си Любомир от ревност, а после посегнала на своя живот.

Годеник коли на Коледа

Годеник закла приятелката си в пловдивското село Куртово Конаре на Коледа. 26-годишната Милена Динова получила пръстен от гаджето си Илиян Рангелов дни преди Рождество. Тялото на младата жена е открито от нейни колеги на метри от дома й около полунощ. Милена трябвало да отиде на работа в месопреработвателно предприятие в съседното Ново село. Пет минути преди да пристигнат с колата, колегите й позвънили по телефона да излезе на обичайното място в селото, откъдето трябвало да я вземат. Тя им отговорила, че излиза. Когато пристигнали на мястото на срещата, Милена не била там. Колегите й свили с колата по уличката към дома й. На 20 метра от къщата я открили заклана. Извикали Илиян Рангелов, той излязъл сънен от дома си. На следващия ден годеникът е обвинен за жестокото престъпление. 28-годишният мъж признава, че е убил приятелката си заради ревност. В ареста Рангелов е опитал да се самоубие. Той чака в килия делото му да влезе в съда.