Братът на националната икона на българското освобождение Васил Левски е принуден да се моли да му бъде дадена каква да е работа, за да изкара някой лев и да не умре от глад, пише "Телеграф". 

Това се случва само осем години след обесването на неговия брат и две години след като българската държава отново постига своето, макар и частично, освобождение.

Уви, това далеч не е единственият случай, при който български революционери и поборници са низврегнати и принудени да живеят в крайна мизерия в държавата, за чието освобождение са се борили и са дали кръвта и здравето си. И братът на Левски е един от тези случаи.

Петър Иванов Кунчев е роден през 1844 г. в Карлово и е най-малкият син на Иван и Гина Кунчеви. За годините до освобождението има сравнително малко информация. След като завършва образованието си в родното Карлово, се премества да живее в Пловдив. Там участва активно в дейността на организираната от брат му Вътрешна революционна организация. След като е заподозрян от турците, за да не бъде арестуван, той успява да избяга и отива в Белград, където се записва доброволец във Втората българска легия на Георги Раковски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук