Каква е съдбата на бившите резиденции на Тодор Живков – кои са новите им собственици след промените и те инвестират в имотите? 

БЛИЦ припомня, че в края на януари спецпрокурори и полицаи нахлуха в офиси на Васил Божков в центъра на София. Както и в имот в парк Витоша, известен като бившата резиденция на Тодор Живков „Аглика“. От МВР разпространиха кадри от вътрешните помещения, от които се вижда, че автентичността на сградата е запазена.

Години по-назад, по време на приватизацията, имението е продадено на фирма, свързвана тогава с убития впоследствие банкер Емил Кюлев, твърди пред bTV бившият директор на на Природен парк Витоша Тома Белев.

Проверка на БЛИЦ в архивите показа, че в началото на 2012 г. резиденцията е обявена за продан, чрез агенция за луксозни недвижими имоти. Обявата гласи, че срещу 3,135 млн. евро, може да придобиете една от резиденцииите на бившия "Първи" - Тодор Живков.

"Аглика" е на територията на Природен парк "Витоша" на 1600 метра надморска височина и разполага с РЗП от 2850 кв. м. Тодор Живков я ползвал за крайградска вила.

Имотът има 1 голям и 8 малки апартамента, киносалон, две кухни, фитнес, сауна, леден басейн, бомбоубежище, собствен водоизточник, генератор, тенис корт.

През 2015 г. все още се търси купувач на "Аглика". В обявите в интернет имението се описва като „една от най-добре пазените тайни на Витоша“.

Посочва се, че може да бъдете собственик на този уникален имот срещу 2 700 000 евро, или 1100 евро на кв. метър. Т.е. за 3 години от първоначалната цена са смъкнати над 400 000 евро. 

Кога точно и за каква сума Васил Божков е придобил имота няма достоверна информация. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!