Австралийски учени разкриха защо етеричните масла въздействат положително на настроението на хората, съобщи сайтът "Нюз медикъл".

Изследователите от университета Монаш в Мелбърн са установили, че взаимодействието на етеричните масла с естествено високите нива на аскорбинова киселина (витамин С) в мозъка предизвиква антиоксидантен ефект, който влияе положително върху настроението.

Не вземайте хапчетата с чай и кафе

Лавандуловото масло, например, доказано подобрява настроението. Това според учените е свързано със силния антиоксидантен ефект, който оказва върху мозъка.

Проучването позволява да се определи кои от етеричните масла могат да подобрят настроението и кои биха имали обратен ефект.

"Данните ни дават възможност да намерим редица приложения на етеричните масла, включително за лечение на депресия и тревожност, инфекции, възпаления и дори на рак", казва водещият автор на изследването професор Луиз Бенет.

"За първи път можем да избираме и класифицираме етеричните масла според механичните им свойства и това да се използва за потенциално разработване на евтини, но ефективни терапии за мозъка", допълва тя.

Не по-лоши от хапчетата: Естествени болкоуспокояващи

"Известно е, че ароматерапията при определени условия постоянно подобрява емоционалното здраве, като намаляване на тревожността и депресията", допълва Бенет.

Изследователите също така се опитват да установят точната дозата, необходима за благоприятен ефект.

Според австралийските учени това изследване е сериозен пробив, тъй като характеризира влиянието на етеричните масла върху мозъка и може да оптимизира терапевтичния им потенциал.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Нюрокемистри интернешънъл".