Граждани се събраха пред Народното събрание, за да изразят протеста си срещу изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на конфликта по мирен път, както и срещу изпращането на жива сила към военния конфликт.

Според протестиращите евентуално изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила.

Подобни протести се провеждат едновременно в редица градове у нас през днешния ден. Сред тях са Бургас, Варна, Пловдив, Ямбол, Велико Търново, Свищов, Горна Оряховица и други.

Гражданската инициатива „Майки срещу войната“ организират подписка за мирно решаване на военния конфликт и неизпращане на оръжия в Украйна, както и за запазване на неутралитет от България.

71 жени стартираха национална гражданска инициатива с подписка с такива искания.

Сред тях бяха треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, журналистът Анна Заркова, директорът на националната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова, проф. Искра Баева, лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова, майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, актрисата Елена Алексиева, д-р Таня Андреева, икономистът Леона Асланова, председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, както и майки, доказали се с активни позиции в обществото – юристи, предприемачи, лекари, учители, артисти, граждански активисти.

Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, президентството и Министерския съвет.

Да се присъединят към гражданите пред парламента са поканени всички политически сили, като към момента присъстват представители на „БСП за България“.

От първия ден подкрепяме това България да не участва във войната, да не изнасяме оръжие, България да бъде страната на мира, проблемите да се решават по демократичен начин, а не чрез жертви и убийства и изпращане на оръжие.

Ясно е какво искат нашите избиратели и затова сега съм тук, каза пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски.

В отговор на въпрос как ще коментира заявеното намерение от съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков да подаде съдебен иск срещу него, Свиленски каза, че всеки българин има право да се обърне към съда.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук