Министерството на икономиката и енергетиката и Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение не разполагат с данни, които да потвърждават изнесената в руски медии информация, че българска фирма е свързана с производството на автомат „Калашников” на територията на САЩ.
Категоричната позиция и на ръководството на „Арсенал” АД е, че тези твърдения не отговарят на истината.

Припомняме, че по-рано високопоставен представител на руската компания за оръжейна търговия Рособоронекспорт заяви, че в момента 7-8 страни в света, сред които и България, незаконно произвеждат "Калашников".
Според директора за специални задачи на държавната компания Николай Демедюк автоматите "Калашников" се произвеждат напълно незаконно по света, но по-специално те се фалшифицират в България".

Цялостното изказване на представителя на „Рособоронекспорт” Николай Демедюк, цитирано от български медии, включва и други факти, които не са коректни и не са в унисон с конструктивния тон, с който се водят през последните месеци двустранните преговори между руската и българската страна по урегулиране на т. нар. „лицензионни” взаимоотношения и постигнатото по време на последната сесия на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, категорични са от българското министерство.

В САЩ, както и в България, производството на стрелкови оръжия е обвързано с получаване на разрешение за това от компетентните държавни органи. В България условията, при които се получава разрешение за производство на стрелково оръжие, са разписани в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси и правилника за неговото прилагане.
„Арсенал” АД разполага с всички изискуеми от законодателството документи, необходими за да осъществява производствената си дейност, в т.ч. производство на стрелково оръжие. Въпросите, които се отнасят до интелектуалната собственост върху произвежданите изделия се регулират на договорно-правна основа между контрагентите и при наличие на спорове или разногласия по повод упражняването на съответните права по интелектуална собственост, въпросите се отнасят до компетентен съд, посочват още от ведомството.  /БЛИЦ