Почина 70-годишната жена, заразена с COVID-19, на която 6 лечебни заведения в София отказаха прием. Тъжната вест съобщи за NOVA внучката на жената.

Припомняме, че екип на медията със скрита камера тръгна по следите на линейката, която транспортираше жената. Първо медиците я откараха в „Пирогов”, след това маршрутът на линейката мина през ВМА, Александровска болница, Инфекциозна болница, „Токуда” и „Софиямед”. Пациентката не бе приета никъде. Следващата спирка беше "Света Анна". Там пациентката бе свалена и хоспитализирана. Това отне близо 3 часа на спешните медици.

Малко след като жената е настанена в лечебното заведение, тя губи живота си. В смъртния й акт пише, че е починала от COVID-19. Жената е имала диабет, а преди година е получила и тромб. От болницата отказват коментар по случая. А внучката твърди, че научила за тъжната новина от съседи.

„Разбрах от близки, тъй като явно никой не е записал моя телефон. Те открили работещи в болницата, които да им съобщят. Опитах да се свържа с някого в болницата, тъй като има телефони за информация за пациенти. От петък до неделя никой не ми вдигаше”, разказа тя.

В същото време здравният министър д-р Стойчо Кацаров твърди, че няма място за паника и в болниците няма недостиг на легла. По думите му това се е оказало недоразумение. След проверка от директора на РЗИ станало ясно, че във всяка от цитираните болници има свободни легла. Информацията се обновявала на всеки три часа, а процесът бил много динамичен, стана ясно от коментара на здравния министър.

„Моят заместник трябва да е осъществил срещи с директора на РЗИ – София, както и с този на Спешния център, за да изясни откъде идва това недоразумение”, обясни здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Междувременно борбата със здравната система на друго семейство, този път в Банкя, продължава трети пореден ден. С нас се срещна Мая Любенова, която разказа, че 27-годишният й син продължава да стои у дома с COVID-19. В петък се влошил, но опитът да му направят рентгенова снимка завършил без резултат – отново с обикаляне и откази от няколко поредни болници.

„Чудех се на кого да се обадя, как да процедирам, защото е странно в центъра на София да не може да се намери рентген. А ако беше по-зле”, пита се Мая. И днес обаче семейството не стигна до чаканата снимка.