Приключи реставрацията на големия бронзов лъв от Паметника на свободата на старопланинския връх Шипка. Оказа се, че фигурата не е от бронз, а от месинг – от гилзи на куршуми.

Ремонтът приключи по-бързо от очакваното и утре той ще стане свидетел на честванията по повод 142-ата годишнина от боевете за Шипченския проход.

Комисия оцени качеството на ремонтните дейности. Остава финалното плащане, за да се приключи работата по лъва.


Ремонтът е без забележки, обясни Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка”. Общата сума, която беше използвана за него, е около 55 000 лв.

А кой е човекът, сглобил фигурата?

Името му е Христо Христов Гъдев. Той е участник във две войни - Междусъюзническата и Първата световна. Космополитна личност - изградил с две ръце първият ВЕЦ в родния град Шипка, осъществил първите прожекции на нямо кино в местното читалище. Участвал в сглобяването и поставянето на статуята на лъва на Паметника на свободата на Шипка.

За него разказва синът му - Христо Гъдев-младши. Показва снимка с баща си и брат си на паметника от 1932 г.

Христо Христов Гъдев бил прочут занаятчия - майстор ножар. В Балкана снага издигал вече Паметникът на свободата и някой трябвало да постави голямата фигура на лъва. За тази задача избрали 35-годишният тогава Христо Гъдев с неговите работници - десетина души.

Задачата не била никак лека. Статуята тежала 12 тона, а трябвало да е стабилна. Монтажът на лъва е продължил около един месец, разказва внукът на Христо Гъдев.


Снимка: btvnovinite.bg

Че майсторът е знаел защо дава гаранция "до живот" говори фактът, че 100 години по-късно. При отварянето на фигурата на лъва металната конструкция вътре в нея е здрава и непокътната.