Българската мусака не е най-вредна за климата от всички ястия в Европа.

Седмица, след като британско проучване я определи като опасна за околната среда, авторите на проучването признаха, че са допуснали грешка. Така ястието вече е на трета позиция.

Преди седмица в ефира на bTV български експерт по оценка на въглеродните емисии обясни, че мусаката всъщност не отделя емисии, докато я готвим.

Той допусна, че най-вероятно британският журналист, който е стигнал до това твърдение, е направил грешка.

„Очакванията ми бяха, че нещо не е наред с тези сметки и писах на авторите на проучването с молба да ми изпратят оригиналните данни.  Взели са произволни рецепти и са попаднали на грешна рецепта, където в нашата мусака на 1 порция мусака са сложили 2 пъти повече месо. То чисто математически не излиза сметката“, обясни Петър Сеизов, експерт по оценка на въглеродните емисии.