Военно-окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за хулиганство срещу подполковник Наско Люцканов, предаде кореспондентът на БЛИЦ. Неочакваният обрат стана след разследване на военна полиция, при което е установено, че подполковникът е извършил хулигански прояви в заведението в Казанлък, където бе пребит преди два дни.
Производството е за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото и съгласно чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс наказанието е лишаване от свобода до 2 години или пробация, и обществено порицание.
Версията на Люцканов е, че е бил нападнат абсолютно безпричинно от трима мъже - оказал се случайно в едно заведение със сержант Кондузов, с когото се познавали. Кондузов е свидетел по делото срещу Люцканов за взет подкуп. Кондузов го ударил в лицето, но Люцканов обяснил, че не иска да се бие. В този момент бил нападнат от още двама души.
Подп. Люцканов бе командир на втория български батальон в Ирак в началото на 2004 г., но бе отзован предсрочно. През юли т.г. Военно-апелативният съд го осъди на 3 години условно с 5 годишен изпитателен срок по обвинение, че е взел 400 лева подкуп, за да уреди редник да замине на мисия в Афганистан.
Димана Тодорова, БЛИЦ