Продължава разследването на убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге. Мъжът беше намерен мъртъв в дома му във вилното селище „Делта Хил” до Перник.

На този етап информацията за това как е извършено престъплението е противоречива. По информация на Нова телевизия е задържан 57-годишен мъж. Той е бил в интимни отношения със съпругата на Ланге - Елизабет и е работил в хлебопекарната на семейството в "Делта Хил".

Прокуратурата обяви: Има задържан за убийството на швейцарския бизнесмен в Кладница, ето кой е той

От МВР обявиха, че тялото на мъжа е било преместено, а дрехите му – сменени и че има заподозрян кръг от хора за убийството. От държавното обвинение обаче отрекоха да имат доказателства за тези твърдения.

Шест души са разпитани като свидетели, очертан е кръг от заподозрени, но липсват достатъчно доказателства в подкрепа на някоя от трите основни версии - неуредени сметки, отмъщение на съдружници или семейна драма, съобщава “Труд”.

Профилът на Удо Ланге в Линкедин, където той се представя като вицесъдружник във фирмата “Лим техникс” в Божурище.

Удо Ланге бе намерен мъртъв в четвъртък вечерта в гаража на луксозната му къща в баровското вилно селище “Делта хил” до пернишкото село Кладница. Преди това през деня той е бил на работа в предприятието за силиконови изделия в Божурище на фирма “Лим техникс”, в която е съдружник. За смъртта му съобщила съпругата му Елизабет в 20,30 ч.

При първоначалния оглед на мястото не били открити следи от насилие. При аутопсията обаче съдебните лекари установили, че причина за смъртта е рана в белия дроб, нанесена чрез пробождане с дълго шило откъм шията. Имал е едно счупено и едно спукано ребро, най-вероятно от силни удари или притискане.

Първи версии за убийството на швейцарския бизнесмен в баровския „Делта хил“

В събота служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви сензационно, че “има данни да са сменяни дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството”. Съобщено бе по-късно и че има задържан по случая. Вчера тези твърдения не бяха потвърдени нито от наблюдаващия прокурор Аделина Алексиева от Окръжна прокуратура-Перник, нито от шефа на местната полиция комисар Павел Млеканов.

“Няма доказателства за първичната версия, че трупът е преместен и преобличан след настъпването на гибелта. Тялото е открито на пода в гаража, а не в автомобил”, уточни Албена Стоилова, говорител на пернишката окръжна прокуратура. И добави, че са назначени ДНК и съдебно-медицинска експертизи и се работи по всички версии, като не се придава тежест на нито една от тях.

Жертвата Удо Ланге е живял в България от 2007 г. и имал изключително успешен бизнес със силиконови изделия. През 2017 г. продава предприятието си в Перник на голям шведски концерн. Криминалисти проверяват какви бизнес начинания е предприел Ланге в последните 5 години, давал ли е заеми, влагал ли е от получените пари в нови предприятия, имал ли е нови съдружници.

Появи се много подозрителен факт в убийството на швейцарския бизнесмен в баровския „Делта хил“ ВИДЕО

От изясняването на тези въпроси ще се разбере дали бизнесменът е имал спорове и конфликти с длъжници. Не се изключва и да е станал жертва на бивши съдружници или на някакви конфликти в семейството. Проверяват се и фирмите на свързани лица, в това число и на съпругата му Елизабет, която е едноличен собственик на реномираната пекарна “Хлебарят “Житко”, отворила врати през 2019 на столичния булевард “Витоша”.

Часове след смъртта

Синът на Ланге прегази пешеходец

Шофьорът се разплакал след инцидента

Лекарският екип на Спешна помощ не успял да помогне блъснатия пешеходец. На снимката отдолу е колата на сина на мъртвия бизнесмен.

Синът на убития край Перник бизнесмен Удо Ланге блъснал и убил пешеходец на столичния бул. “Пушкин”. Синът пристигнал по спешност от Швейцария ден, след като беше открит трупът на баща му. Втората трагедия се разиграла около 21.30 ч. в петък. Загиналият 62-годишен мъж пресичал неправилно до автобусната спирка в района на ул. “Никола Петков” и “Александър Пушкин”. Той не използвал намиращата се на 20 метра пешеходна пътека и внезапно изскочил пред “Шкода”-та на чужденеца, който не успял да спре. На мястото веднага пристигнала линейка, но въпреки усилията на лекарите, пешеходецът починал.

“Загиналият е работник от чистотата. Спрели са с камионче на спирката на 111 в посока “Младост” и са отишли да си купят кафе от павилиона на кръстовището. На връщане, докато пресича, кола, идваща от “Горнобански път”, го помита. Жалко за човека, нека почива в мир. Жалко и за шофьора на синята “Шкода”. Седеше и плачеше”, разказа Далила Пейчева, очевидец на инцидента. Швейцарецът е бил задържан за 24 часа, но е пуснат под гаранция от 1000 лв. Автомобилът му е откаран на паркинга пред СДВР за оглед.

“Става въпрос за престъпление по непредпазливост. Вероятно човекът не е бил в кондиция”, коментира Албена Стоилова, говорител на Окръжна прокуратура Перник. Във Фейсбук свидетели на трагедията съжаляваха шофьора, който не стига, че е загубил баща си, но и ще бъде съден заради някого, който не е спазвал правилата на пътя.

Бизнесът на Удо Ланге 

Произвежда уплътнения и медицински изделия от силикон

Новата сграда на пернишкото предприятие на “Трелеборг Сийлинг Сълюшънс Силкотех България”.

68-годишният Удо Ланге започва кариерата си във фирмата “Гео и основатели” към швейцарския концерн “Силкотех” АГ през 1984 г. и работи в нея до 2001 година. От 2002 г. фирма се преименува само “Гео” и чрез нея през 2007 г. Ланге регистрира у нас “Силкотех България” със седалище в Перник, която престава да съществува през 2015 г. Тогава за около 2 години той и съпругата му - българката Елизабет Любомирова-Ланге стават съдружници в шведската фирма “Трелеборг Сийлинг Сълюшънс Силкотех България”, която в началото на 2017 г. придобива напълно предприятието в Перник и изгражда нова производствена база за 4 млн. евро, която е открита през 2019 г.

Фирмата произвежда всякакви уплътнения от силикон.

Пернишката фирма произвежда всевъзможни изделия от “шприцован” силикон - уплътнения и части за ВиК, автомобили и много други. Произвежда и медицински изделия, включително чрез технологии, популярни като 3D принтиране. Една от най-големите сделки на предприятието е с швейцарския концерн “Нестле” за производството на цедки и уплътнители за популярните кафе машини “Долче Густо”.

Профилът в “Линкедин” на Фабиан Ланге - управител на “Лим техникс” и съдружник на Удо Ланге.

След сделката в Перник обаче Удо Ланге не излиза напълно от бизнеса със силиконови изделия. Той остава съсобственик с 50% от дяловете във фирма “Лим техникс” ООД, основана през 2017 г. също в България с адрес кв. “Божурище”. Другата половина от дяловете се държи от Фабиан Ланге, родственик на Удо, с когото работят съвместно от 2007 г. Фабиан Ланге е и управител на “Лим техникс” и фирмата има 23-ма души персонал.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук