Никога българинът не е имал възможност да консумира такива количества пресни малини от родните полета, както това лято. Щандовете на търговските вериги, малките зарзаватчийници и земеделските пазари са пълни с розовия плод, а българинът не спира да купува, установи проверка, цитирана от "Монитор". В същото време сладка, сиропи и пресен розов плод са истински хит в онлайн групите за агростоки в социалните мрежи.

Пик
Според Божидар Петков, шеф на Асоциация на малинопроизводителите в България, тази година е ударила пика по консумация на родни малини на вътрешния пазар. Той визира последните петдесет години, когато дори по времето на“ соца „, българският потребител не е имал възможност да се наслади на изобилието на прясно откъснати плодове, въпреки че плантациите са били много повече отколкото през 21 век.Германия
Любопитното е, че пазарът не се насища, а интересът към малините е нестихващ, каза овощарят.

Обяснението, според него е, че количествата, които заляха родните щандове не са резултат от по-висока реколта, а следствие на ограничения износ, заради Коронавируса. Хладилниците купуват по-малко, защото заявките са по-малко и стоката се пренасочва към българския потребител, обясни Петков.

По времето на соца пък хората не са могли да консумират ароматните пресни плодове, защото реколтата е отивала основно за т.н второ направление, тоест за чужбина или за консервната индустрия.

Мерки
Като друга причина той изтъкна протекционисткия подход от МЗХГ по отношение на малките търговски вериги, които доскоро получаваха субсидии за изкупени български плодове. Може да се каже, че българинът в момента изяде износа за Германия, но интересът към малината не спира.

Петков каза, че зарежда всяка сутрин вендинг машина в Троян и до вечерта кутийките с ароматен плод са изкупени. Има много желаещи да си берат малини направо от нивите.

Четвърт
Към този момент все още не може да се каже колко тона е реколтата с розови плодове за 2020 г. При положение, че 50% от насажденията пострадаха заради сушата, 25% от добивите отиват за прясна консумация.

Ако захлади и паднат дъждове, е възможно да има малини до ноември. В момента това, което се предлага на пазара е българският сорт Люлин, който е подходящ за прясна консумация, и може да плододава до късна есен.