Близо 150 000 сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г. Това показват данни на Агенцията по вписванията.

Само в столицата те са малко над 20 000 и нарастват с 5,5% на годишна основа. Всичко това идва на фона на това, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки.

Това ли е най-перспективният квартал в София? Там жилищата поскъпват най-бързо

"Ниските лихви по кредите, огромното количество депозити в банковата система и традиционно липсата на много алтернативи за спестявания, които хората в България могат да имат и използват, водят до това, че интересът към покупката в големите градове и особено в столицата от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света, Европа и в България в частност", това заяви Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти.

От думите му стана ясно, че последните няколко месеци на всяка година традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.

"Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм.

"Последните 2 години със сравнително стабилните и предвидими темпове на ръст на доходи и на ниски лихви - водят до тези резултати. Пазарите на недвижими имоти са инертни, бавни и консервативни и резки ситуации и катаклизми не им влияят така директно.

Когато има избори - нашата администрация и чиновници, които са свързани с общинските процеси, рязко спират да работят и това натрупва опашка от желаещи да сключат сделки", каза още той.

Експертът е категоричен, че броят на сделките, броят на сключените покупко-продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.

По думите му дисбаланс в търсенето и купуването на имоти има, ако се сравняват големите с малките в градове. Иначе в рамките на София такива почти няма, категоричен бе той.

"Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни Велков.

Това ли е най-перспективният квартал в София? Там жилищата поскъпват най-бързо

Той бе категоричен, че ръст на цените има в цяла София.

По думите му качеството на строителството в момента е много по-добро, отколкото това отпреди 10-15 години. Така жилище в кооперация, строена наскоро, в бъдеще ще има по-висока стойност, отколкото такова, строено в годините преди кризата преди 10 години.