През 2019 г. в София са станали около 12 хил. катастрофи, от които близо 800 тежки. Столичната полиция публикува статистиката си за миналата година.

Столичните катаджии са установили над 150 хил. нарушения на Закона за движение по пътищата. Огромната част от тях са за скорост – над 70 хил. Като в над 600 от случаите – водачите са шофирали с повече от 50 км/ч над допустимото.

През миналата година в столицата са заловени над 1000 водачи с алкохол и над 200 с наркотични вещества в кръвта, 110 шофьори са отказали. На всички са свалени регистрационните табели.  

На фона на тази цифри се оказва, че жените са много по-сигурни шофьори от мъжете. Националната статистика на МВР за миналата година показва, че мъжете, загинали зад волана, са 10 пъти повече от загиналите жени – съотношението 302 на 31. Това далеч надвишава съотношението между мъже и жени шофьори.

Тази статистика не изненадва експертите. „При поколенията, които идват се оказва, че момчетата дори започват да отсъпват на момичетата. Ние се натъкваме все повече на по-трудни курсисти момчета, отколкото момичета“, коментира председателят на  Асоциацията на квалифицираните автомобилисти в България – Красимир Георгиев.

Автоинструктурите споделят, че жените са по-внимателни и изпълнителни, а често и постигат по-високи резултати от представителите на мъжкия пол. По въпроса за даването на предимство – мненията на специалистите от двата пола са в сблъсък.Все още мъжете шофьори са няколко пъти повече от жените на пътя, те обаче се увеличават всяка година, а вече не са рядкост ситуации, в които и курсистcтът, и инструкторът са жени.


„Жените малко бъркаме посоките, ама то си е заложено “, споделя автоинструкторка, която има час с младо момиче. 

Психолозите разказват, че има изследвания, които сочат, че жените са по-склонни да правят технически грешки, от типа на включване на грешния мигач например. Мъжкият пол пък се ориентира по-добре в пространството, но жените са по-съвестни водачи.

„При мъжете по-изявени са характеристики от типа на търсене на силни усещания, импулсивност, безрасъднос шофиране, рисковано шофиране”, казва Зорница Тоткова, от Института за изследване на населението и човека, към БАН.

„Eдна жена е по-вероятно, ако ѝ махна и я помоля да се мушна пред нея – тя  да ме пусне“ – казва психологът д-р Тоткова. Експертът по пътна безопасност обаче е на друго мнение. „Много по-често ще ви пусне мъж зад волана. На дамата и е много приятно, когато ѝ дадеш предимство, но не се сеща да благодари“, допълни той.

Експретите примпомнят, че независимо от пола – и мъже и жени трябва да знаят, че на пътя няма безсмъртни.