Обичате ли да седите покрай басейна, със студена напитка в ръка и с миризмата на слънцезащитен крем във въздуха. Потенето под лъчите на слънцето, е знак, че е време да влезем и да се разхладим. След няколко гмуркания се връщаме и лягаме на кърпата, за да продължим слънчевите бани. Но правим грешка!

Има няколко основателни причини, да идем до душовете и да измием остатъците от басейна: химикалите могат да изсушат косата или да предизвикат сърбеж на кожата, а бактериите от водата остават по тялото ни. Но има и още нещо и то не е свързано с хлора.

Учени разкриха тайната на идеалния секс

"Басетите са хлорирани", казва д-р Таня Елиът, алерголог и интернист, специалист по кожни заболявания и имунология. "И както хлорът (основната съставка в избелването) убива микробите и бактериите, той може да раздразни и изсуши кожата и да доведе до зачервяване, сърбеж, екзема и обриви".

Ако някога сте усещали сърбеж по кожата след излизане, това е причината. Хлорът може да има различни ефекти върху нея, някои от които да станат по-късно видими.

Продуктите, които се нуждаят от миене и тези, които не трябва да минават през вода преди готвене

Но, според Морган Стат, изследовател по въпросите на здравето и безопасността, рисковете не спират там.

"Хлорът е известен дразнител, който може да причини по-лоши реакции, ако имате свръхчувствителност", казва Стат. "Продължителното стоене в басейни може да доведе дори до рак на пикочния мехур и астма."

Как да се предпазим от рак? Полезни съвети!

Той посочва проучване, което открива връзката не само между поглъщането на хлорна вода и рак на пикочния мехур, но и съприкосновението на хлор с кожата. Разбира се, има редица фактори, които влияят върху риска от подобно сериозно заболяване. Но направете си услуга и вземете душ след плуване в басейна. За да не бъде хлорът най – голямата опасност за здравето ви това лято.

Източник: profit.bg.