Близки на жестоко убити излязоха на протест пред парламента. Пoчeрнeни рoдитeли нa жeртви нa жecтoки убийcтвa искат спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc зa тeжки прecтъплeния.

Те имат 11 иcкaния, сред които премахване на съдебното следствие, което в определени случаи намалява присъдата на извършителя при самопризнания с до 1/3. 

Протестиращите ще внесат подписка. Тя е инициирана от роднините на 7-годишната Криси, която беше убита в Сотиря. 

"Искаме да кажем на депутатите и управляващите да променят законите, за да не бъдем разочаровани. Аз искам смъртното наказание за убиеца на Криси, но нямаме такъв закон", каза бабата на Криси.

На протеста присъстваше и Ваня Министерска - майката на Дарина, която беше убита заедно с нейното дете. Тя беше категорична, че убиецът на дъщеря й и внучка й - Викторио Александров заяви, че очаква присъда "доживотен затвор без право на замяна". "Делото в момента е до никъде. все още няма обвинителен акт. Оказа се, че никой няма право да ни информира какво се случва", каза Министерска. 

Родителите на убитите се обедиха в група "Справедливост за тихите ангели". "Тихите ангели, защото никой не ги чу преди да бъдат убити, никой не ги чу, когато бяха убити и сега никой не чува нас - техните близки", обясни Ваня Министерска.

При протестиращите се спря и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се запозна с исканията им и дори прегърна една от близките на жертвите. 

При тежки престъпления - без съкратено производство, а само доживотна присъда без право на замяна. Това каза председателят на НС на БСП след среща с протестиращи семейства на убитите деца в Сотиря, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тя се включи и в подписката за промени в НПК, която те инициират.„Тук съм преди всичко като човек. Бабата на Криси ме покани да посетя дома й. Бях там. Това, което видях ме разтърси. Ще поискам разрешение от баба й и ако ми го даде, ще ви разкажа“.

„Призовавам да не се делим на управляващи и опозиция, защото мъката, която изпитва семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят“, каза ощe Корнелия Нинова.

Тя коментира, че като народен представител е внесла законопроект, съгласно който при тежки телесни повреди, убийство и блудство не се прилага съкратено съдебно производство и споразумения, а само доживотна присъда без право на замяна. Нинова припомни, че така е било до 2009 г. в българското наказателно право и заяви, че социалистите искат това да се върне.

„Познавайки хората, чиито семейства са пострадали от такива престъпления - знам, че те искат единствено справедливост и възмездие за такива ужасни престъпления“, категорична бе Нинова.

„Разтревожена съм от това, което управляващите внесоха като законопроект и аргументите, с които го направиха. Казаха, че внасят друг закон, за да има алтернатива на БСП. За такива зверски престъпления друга алтернатива освен възмездие и справедливост не може да има“, заяви още Корнелия Нинова.

Тя припомни, че мнозинството предлага отново да има намаляване на присъдата и всеки случай да се преценява от съда.

„Ние предлагаме – никакво намаляване на присъдата и доживотен затвор без право на замяна. Ще бъдем безкомпромисни, защото случаят с Криси от Сотиря не е единствен, а поредният“, заключи Корнелия Нинова.