Попълнете търсена ключова дума или фраза

Нощни хайки щурмуват барове и дискотеки

https://blitz.bg/obshtestvo/noshchni-khayki-shchurmuvat-barove-i-diskoteki_news758027.html Blitz.bg

Инспектори извършват масови проверки в магазини, търговски обекти и заведения

София, България 15 Юли 2020, 07:39 2334 прочита 0 коментара
Нощни хайки тръгнаха по баровете и дискотеките, а през почивните дни инспектори са извършвали масирани проверки в магазини, търговски обекти и заведения за хранене. Това съобщиха пред „Телеграф медиа“ от Българската агенция по безопасност на храните. 

Заедно с БАБХ контрол за спазването на мерките срещу коронавируса упражняват също Регионалните здравни инспекции, „Главна инспекция по труда” и органите на МВР. Те извършват съвместни и самостоятелни проверки в обектите с обществено предназначение.

Основен фокус на инспекторите е дали персоналът в заведенията за хранене и забавления носи защитни предпазни средства, спазват ли се правилата за задължителната дистанция и дезинфекция, както и дали клиентите в магазините, банките и други обществени сгради имат маски.

В периода от 16 март до 3 юли Агенцията по храните е извършила 6 352 проверки свързани с COVID-19. Съставени са 1 348 предписания и 43 акта. Само за месец пък от столичната Регионална здравна инспекция са осъществили 1 328 проверки, като 30 от тях са били в заведения за обществено хранене. Над 200 са били и подадените сигнали от граждани за неспазване на въведените мерки. Съставени са и около 40 акта.

Миналата седмица обаче здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, с която се въвеждат допълнителни правила. Документът предвижда и засилен контрол по спазването им. В резултат на това директорът на БАБХ е разпоредил допълнителни проверки. Те обхващат заведения за обществено хранене, обекти за производство и търговия с храни, в това число и заведения за развлечения, регистрирани по Закона за храните.

Така през уикенда дежурни екипи на БАБХ са извършили самостоятелно и съвместно с РЗИ, инспекцията по труда и МВР общо 517 проверки. Само за два дни те са връчили 20 предписания и са издали 4 акта. Съгласно Закона за здравето, който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение с до два бона. Когато то е извършено от едноличен търговец или юридическо лице пък, се налага имуществена санкция от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение до 5 бона.

Сред най-честите нарушения, открити при проверките са обслужващ персонал без маски или шлемове, неспазване на дезинфекция в помещенията и на дистанция между клиентите.

На места инспекторите са констатирали, че се допуска струпване на много хора едновременно в общите помещения, като тоалетни, фоайета и т.н., както и че не е извършено обучение на персонала за прилагането на мерки. В някои от обектите пък липсвал дезинфектант за посетителите, а персоналът не спазвал добрите хигиенни практики.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам