Ученици са засичани да употребяват наркотици още в шести клас. Това обяви Стефан Бакалов от Отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници".
Най-често използваната дрога сред българските деца е марихуаната. В момента на пазара на наркотици навлиза нов вид дрога - фентанил. Това е вид заместител на хероина, който е изключително опасен, обяснява Стефан Бакалов: "Фентанилът е вид синтетичен опиоид, който в последните две-три години в Щатите специално е взел няколко хиляди жертви. В момента в Европа е доста масов и за съжаление вече има и няколко случаи на засечена употреба и в България ", посочи той, цитиран от БНР. 

Най-масовият вид наркотици сред подрастващите у нас са марихуаната и амфетамините, обясняват още от Агенция "Митници": "Зависи от училищата. Има училища, в които се наблюдава употреба и на хероин. Има и училища, в които предимно се употребяват амфетамини. Вече за марихуаната, за съжаление, това явление е толкова масово, че аз лично не мога да се наема да го опиша", каза още той. 

В последните месеци на летище "София" има няколко засечени опита за пренос на кокаин, обяснява още Стефан Бакалов. В повечето случаи наркотикът се пренася транзитно, тъй като у нас пазарът му е малък.  
 


Снимка: btvnovinite.bg

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!