Прилагането на Зелената сделка в българската армия е едно от предложенията, направени по време на днешните коалиционни преговори, проведени между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Темата на дискусията е “национална сигурност”, съобщава Монитор.

Идеята за по-екологична армия е по предложение на “Демократична България” и включва кандидатстване за финансиране на проекти от иновации на жизнената среда, включване на сгради тип “пасивни” във военните обекти, въвеждане на механизми за опазване на околната среда и устойчиво управление на отпадъците, включване в инициативата Military Green.

От “Има такъв народ” пък заявиха, че страната ни трябва спешно да се включи в процесите на НАТО за техническо предимство.

"За нас НАТО е един уникален и неотменим форум за решаване на всички въпроси, касаещи националната и колективната сигурност. Трябва спешно да се включим в процесите на НАТО за техническо предимство", категорична бе Генчовска от ИТН.


"Трябва да признаем наред с това, че от 17 години в членството ни в НАТО не инвестирахме в основни оръжейни платформи, което доведе до това да стигнем до момент, в който наблюдаваме недостатъчни възможности на въоръжените сили и морал в населението", каза тя.

От ПП изразиха съгласие с повечето от предложенията, включително и с това за кибермодернизация на армията, което пък беше по идея на ДБ. От формацията подчертаха, че в сферата на отбраната се отличават проблеми като ниско равнище на окомплектоване, остаряло оборудване, ненадеждни изпълнители при ремонтните дейности.

По техни думи фундаменталната причина за това е, че стратегическите планове са нереалистични. Те изразиха необходимостта от модернизация на армията и въвеждането на иновации.

От левицата поискаха и справедливо възнаграждение за военните, като за най-ниското звание да се плаща сума на базата на минималната работна заплата за страната с добавка коефициент, който да е посочен в законодателството. За сравнение сега базата е 380 лв. Затова заплатите в армията останали едни от най-ниските в страната, обясняват социалистите.

Освен това те поискаха социален пакет за военните, като в него да се включат допълнителни възнаграждения. Тези предложения бяха включени към приоритетите на четирите партии. Те си стиснаха ръцете около това хората да бъдат поставени в центъра на развитие на въоръжените сили.

Представителите на политическите сили се разбраха, че има нужда от осигуряване на добри условия на труд, образователни и социални сили за военните. В крайна сметка те решиха възнаграждението им да бъде изчислено спрямо минималната работна заплата, макар от ДБ да поискаха то да бъде на база на възнаграждението на президента.

Те се разбраха и да има и актуализация на списъка и стойностите на добавките за допълнителни месечни възнаграждения. От левицата заявиха, че искат в тях да се включват дейности като работа в полеви условия и откриване и обезвреждане на боеприпаси.

Освен това представителите на парламентарно представените партии си стиснаха ръцете да бъде извършена оценка на резултатите от стратегическия преглед на отбраната или да бъде направена оценка върху на база на нов стратегически преглед.

Те решиха и да бъде осъвременена кадровата политика и кариерното развитие в отбраната, привличане на кадри и повишаване на мотивацията им. Предложенията им включват и модернизация и превъоръжаване на българската армия.

По отношение на кадровата политика те се разбраха да се решава кои длъжности са свободни и допустими и за пенсионирани служители.