„Безспорно туристическият сектор е най-засегнат от ковид кризата. Много е важно всички видове туризъм да бъдат включени в документа, който ще създадем.“ Това заяви Христо Проданов, избран за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Туризъм“.

БСП раздели своите предложения на краткосрочни, стратегически и дългосрочни.

Председателят на Съвета по туризъм към Националния съвет на БСП Емил Хумчев представи краткосрочните мерки на левицата:

- Запазване на 9% ДДС за ресторантите и заведенията, както и за другите видове туризъм, за които срокът на ставката изтича края на 2021 г. с още една година;

- Мярката 60/40 да се върне в стария вариант, при който се получава подкрепа при доказан 20% спад в оборота в сравнение с 2019 г.;

- Създаване на специална кредитна линия за хотелиери и ресторантьори в Българска банка за развитие;

- Безплатни бързи тестове по европейска програма за клиенти на хотели и ресторанти, които не притежават “зелен сертификат“;

- Мярката от 35 евро за брой турист, които пристигат в България, да се заложи и в Бюджет 2022 г., но да важи и за чуждестранни авиокомпании.

Като част от краткосрочните мерки Емил Хумчев допълни още енергийна компенсация на хотели и ресторанти, създаване на онлайн визов център, както и временно замразяване на дейността на неработещи туроператори и турагенции за една година.

Атанас Маджарски, член на Националния съвет на БСП, представи стратегическите направления на левицата:

„На първо място сме поставили зелени политики и трансформация на българския туристически продукт на базата на използване на екосистемни услуги.

На второ място - дигитални политики и повишаване на конкурентоспособността на българския туристически продукт на всички нива“, обясни той.

Насърчаване финансирането на ключови инфраструктурни и икономически проекти, свързаност на националните политики във всички сектори за развитие на туризма за създаване на нови работни места и подобряване на местните икономики, както и изработване на нов стратегически документ 2022-2032 г. за развитието на туризма в България са също част от стратегическите мерки, които Атанас Маджарски представи.

Вяра Емилова, избрана за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, представи дългосрочните мерки на левицата:

„Предлагаме създаването на Национално представителна организация/конфедерация на българския туристически бранш, която да бъде и основен партньор на държавата във вземането на важните решения за туризма. Тази организация, заедно с Министерството на туризма, да вземат решения за начина на изразходване на средствата от бюджета, предвидени за реклама за всяка следваща година“, посочи тя.

Като дългосрочни мерки Емилова изложи още преразглеждане на политиката по отдаването на концесии на туристическите обекти публична държавна собственост, брегоукрепване по Черноморското крайбрежие, увеличаване на стойността на ваучерите за храна на 100 лева, които да се ползват и за почивка, ваучери за рехабилитация и рекреация в спа комплексите, както и създаване на гаранционен фонд за туроператорите и турагентите.

По думите й трябва да се създаде нов Закон за туризма, в който да залегнат единствено най-важните и общи правила за организацията, и управлението на туризма, а в подзаконовите нормативни актове да бъдат изведени и детайлите.

Петя Цанкова, също част от преговорния екип на левицата, допълни дългосрочните мерки:

„Създаването на Регистър на туристическите обекти, които са публично-държавна собственост, национални съкровища, музеи и други. Трябва да имаме Национална интернет платформа за резервации с безплатен достъп на всички лицензирани представители на туристическия бранш.

Липсва квалифицирана работна ръка, затова предлагаме приоритетно да се потърсят начини и форми на обучение, и квалификация на кадрите в туристическите обекти. Предлагаме организирането на екскурзии на всички ученици от 5 до 12 клас ежегодно за всяка паралелка“, обясни тя.

Цанкова добави още преминаване към издаване на електронни визи, безвизов режим за деца от Руската федерация, както и нов състав на Национален съвет по туризъм с участието на ресорни министри.