Софийски градски съд /СГС/ прие днес нова експертиза за срутената на 27 декември 2004 г. сграда на бул. "България", когато загина един работник. Спрямо новата петорна експертиза бетонът е подложен на еднородна почва.
Няма данни за измръзване на бетона, но е възможно да има влияние от стичаща се по него вода. Трасето на кабелите за ел. захранването било нарушило здравостта на плочите, твърдят експертите. Прокуратурата поиска нова експертиза, която да установи якостта на бетона. Съдът обаче сметна, че представената днес експертиза е дала нужната информация и отхвърли искането на обвинителите. Веднага след това започнаха обясненията на подсъдимите за инцидента.
При инцидентът на 27 декември 2004 година се срути бетонна плоча, при която един работник загина, а петима негови колеги бяха тежко ранени. Срутването е станало от височината на шестия етаж, като то бе фатално за 22-годишният Стоян Кандилев. Имената на другите постарадали са: Антон Илиев, Христо Барактаров, Радослав Йовков, Иван Арсов и Калин Луков. За трагедията пред съда са изправени девет обвиняеми. Преди последната експертиза експерти смятаха, че инцидентът е станал при наливане на нова плоча преди да се е втвърдил бетонът за поставянето й. За утре са насрочени пледоарите по делото.
Милан Николов, БЛИЦ