Озъбено същество на име Хаги Уаги и женският му еквивалент Киси Миси побъркват дечурлигата това лято. Родители пропищяха от уродливите играчки и по-точно от посланията, които излъчват, съобщава "Телеграф".

Майки твърдят в социалните мрежи, че децата им не могат да спят и си разменят контакти на психолози. Надига се и движение от загрижени родители, които настояват играчката да бъде изтеглена от пазара.

Разнополови

Хаги Уаги, който се среща още и като Хъги Уъги и Хъги Лъги, е оцветен в синьо, а Киси Миси – в бонбонено розово. За непредубедените това са най-обикновени плюшени играчки, които наподобяват на героя от „Мъпетите“ Елмо. Оказва се обаче, че плюшките са новата мания след нашумелия сериал „Игра на калмари“ (Squid Game), а посланията им далеч не са безобидни. Те вървят в комплект с мрачни видеа, в които озъбената играчка заплашва дечурлигата, че ще им пусне кръв и че само смъртта би могла да ги раздели. Според родителите този сценарий препраща към филмите на ужасите и страховитите кукли там, които оживяват и предизвиква стрес у подрастващите.

Хаги Уаги е познат и на компютърните маниаци, и то още от миналата година, когато излезе играта Poppy Playtime (16+). Нейната тематика е свързана с оцеляване, а героят оживява в резултат на експеримент, което го превръща в говореща играчка, не по-различна от Чебурашка и Крокодила Гена, с които родителите са отраснали.

Контрол

„Ужасих се, когато се заслушах в клипове, които дъщеря ми си разменяше с приятелки, а когато видях, че всички в компанията са се сдобили с ключодържатели и играчки на изродската играчка, забраних категорично това същество повече да се появява у нас“, сподели пред „Телеграф“ майка на десетгодишна. Реакцията на детето обаче била неочаквана. То изпаднало в криза, че го разделят от любимата му приятелка Киси Миси, изнервило се и отказвало да се храни. Майката сподели, че са стигнали до психолози, за да обяснят на детето, че раздялата с играчката не означава, че то ще умре, както си било втълпило заради клиповете.

Междувременно озъбените същества, китайско производство, се харчат като топъл хляб в книжарниците и магазините у нас на цена от 14-15 лв. Те са изместили напълно миналогодишната мода на антистрес играчките попит, които пък замениха спинърите (Fidget Spinners).